2021-04-09
西環上環一帶,據我所知,靠近海邊既食肆唔多,只得間茶餐廳同大家樂,其他食肆都集中於內街。但上網見到呢間西餐廳,就黎左試啦。佢門面唔算張揚,招牌也比較細,唔覺意可能會行過左,都係要靠google map搵。一入黎就正啦,大落地玻璃採光充足,環境闊落,有兩層開放式,有幾個學生係度用macbook自修,非常chill。如果唔係比高速公路遮住,應該睇到埋海景tim!咁我就搵左個少人既角落坐,佢有個書架有d雜誌同英文書,但都太殘舊唔岩睇。嗌野食要自己出去收銀果度叫,同埋要預先比左錢。咁我就叫左個blueberry pancake & menu介紹既ying yang coffee,共$125旁邊有個後生鬼佬食另一款ham & egg pancake,好似賣相唔錯,下次可試下。pancake夠甜,雖然唔似幸福pancake果款sell空氣感,而係典型厚實式既美式pancake,但口感都不錯,幾香。隔離既cream好特別,幾甜,又唔漏-反而呢pat cream就有空氣感,加埋pancake食一流。佢杯特色coffee-陰陽(ying yang)都好特別,用slim杯裝;一放係口邊,細窄既杯口緊貼住鼻
如果唔係比高速公路遮住,應該睇到埋海景tim!
佢杯特色coffee-陰陽(ying yang)都好特別,用slim杯裝;一放係口邊,細窄既杯口緊貼住鼻孔,果浸咖啡香完全入晒個鼻,好正。
佢仲有粒咖啡豆係面頭點綴。
飲落口有正常果酸味,又少少甜甜地,成個口感都好夾,好好飲,又夠凍。飲完覺得如果佢大杯少少就好啦。
整體而言,佢左有d貴(預左要100up),環境同食物質素都不錯,咖啡可大膽試佢既特色咖啡,應該會有驚喜。