2010-01-02 5 瀏覽
今年除夕決定到圓方Wildfire慶祝,意式pizza雖然並非貴價大餐,但熱辣辣的pizza,冰鎮的啤洒,圓方衣香鬢影的熱鬧,想想己經情緒高漲。黃昏前來到Wildfire,輕易便佔據一張四人枱。侍應小姐遞上餐牌,既然是除夕,點可以無美酒,就點兩杯意大利Sauvignon blanc, 點知侍應小姐話無貨, pinot grigio也欠奉。 賣意式食品, 點可以沒有意大利餐洒! 有些許失望, 改為點了智利白酒和啤酒。Pizza點了Quattro formaggi, 是其中一種意大利人最愛的pizza, 通常用Mozzarella, Gorgonzola, Parmigiano 和Ricotta四種芝士,無其他雜亂的配料, 最能吃出芝士pizza的真味。Honey 就點了House Special焗巴馬芝士茄子番茄塔, 話賣相靚十分吸引。熱切期待的四式芝士pizza終於來了,麵皮不算厚, 周邊不規則烘焦, 有點磚窯pizza的感覺, 不錯。芝士用料也不賴,意大利人有時會淋上蜂蜜吃, Wildfire就無提供。咦, 隻智利白酒幾dry, 配濃味pizza, 竟然出奇地夾! 再來的焗巴馬芝
熱切期待的四式芝士pizza終於來了,麵皮不算厚, 周邊不規則烘焦, 有點磚窯pizza的感覺, 不錯。芝士用料也不賴,意大利人有時會淋上蜂蜜吃, Wildfire就無提供。咦, 隻智利白酒幾dry, 配濃味pizza, 竟然出奇地夾! 再來的焗巴馬芝士茄子番茄塔就有些不對板, 和House Special 相片上的「塔」相差甚遠,矮了足足成吋! 見我如此失望, 奉餐的男仔都忍不住笑, 話「塔」的層數一樣, 可能師傳切薄咗。(喂,我將你間屋樓底改矮幾吋又得唔得?) 幸好, 食落又幾好味, eggplant 味淡, 和焗脆的巴馬芝士絕配, 番茄好正, 一點酸味都沒有。
白酒和啤酒乾完又乾, 最後到了Dolce時段。點了焗檸檬撻配蜂蜜雪糕, 也是House Special 之一, 今次出品就做到和相片中一模一樣, 個撻做得好靚, 味道濃淡適中, 甜而不膩, 令這個除夕餐, 劃上甜蜜滿足的句號。(跟住去睇阿凡達, 瞓咗足足三十分鐘。仲要扮無瞓, 但Honey 話你個3D眼鏡點解唔係對住银幕!)

當智利白酒遇上嘉士柏...
Wildfire圓方店
意大利四式芝士薄餅
味道可以, 但「塔」身矮了一截
我們的pizza就這樣焗出來
Wildfire 的厨房乾淨見得人
檸檬tart做得好, 極yummy!
咁多酒偏偏冇意大利餐酒!
2009-12-31
慶祝紀念
除夕
當智利白酒遇上嘉士柏...
意大利四式芝士薄餅
我們的pizza就這樣焗出來
Wildfire 的厨房乾淨見得人
檸檬tart做得好, 極yummy!
  • Quattro formaggi
  • 焗檸檬撻配蜂蜜雪糕