2012-11-11 699 瀏覽
有一次同媽媽行過黎呢頭搵野食 , 見到開左間金仔米線 , 即沙田禾輋之前我地食過烤魚o個間o既分店 , 呢間大好多呢不過o個日行到熱辣辣 , 無興趣食米線 , 今日涼涼地就 arm 晒喇新店位於太子界限街 , 有上下兩層 , 坐位疏落有致 , 感覺舒適店主為雲南人 , 米線薯粉聲稱正宗雲南風味 , 有多種湯底以供選擇我地先行一試牛刀 , 叫左兩個午市套餐 , 只需 $ 64 埋單 , 幾抵食 ~1. 重慶酸辣湯雞絲雪魚丸玉子紅薯粉 ~ 酸辣湯要左少辣 , 味道唔錯 , 有少量酸菜 , 酸辣得黎帶麻香 果真有重慶酸辣粉o既風味 , 但無o個種過份味精過份濃郁o既嗆喉 配料樣樣都幾好食 , 雪魚丸口感有 d 似墨魚丸 , 但充滿魚肉鮮味 玉子豆腐唔係劣質貨 , 軟彈滑溜 , 雞絲係雞脾肉 , 嫩滑軟腍無雪味紅薯粉晶瑩透澈帶曲折面 , 煙韌又索味 , 有芽菜跟腐竹作伴 , 口感甚佳2. 豬骨湯豚腩片龍蝦丸米線~ 媽媽叫左呢個兩個送o既 , 只需 $ 28 連熱飲 , 米線既腍且軟滑 , 不過當中有 d 係煮得唔夠透 , 個芯仲係硬o既 , 但明明己經等左好耐先有得食豬骨湯味道 ok , 豚腩
有一次同媽媽行過黎呢頭搵野食 , 見到開左間金仔米線 ,
即沙田禾輋之前我地食過烤魚o個間o既分店 , 呢間大好多呢
1. 重慶酸辣湯雞絲雪魚丸玉子紅薯粉
2. 豬骨湯豚腩片龍蝦丸米線
豬骨湯味道 ok , 豚腩片肥廋參半 , 軟腍爽口 , 龍蝦丸大大粒 , 同是高水準貨
3. 凍咸檸檬水
~ 加 $ 2 , 比想像中更好味 , 雖然只係一個咸檸加糖加水 ,
總比一般檸檬水特別 , 感覺好似抵飲 d , 入口少少咸 , 幾順喉

## 新店初開業 , 員工仲係未上手 , 落單有錯漏 , 自己出菜落枱會攪亂
然後枱號未攪清 , 手腳比較慢等等 , 一一o係我地用餐o既一小時發生
眼前所見 , 有食客不滿 , 但店員都誠懇道歉 , 對我而言 , 係可以體諒o既
最緊係佢地態度認真 , 相信繼續努力 , 定能提供更好o既服務 ^^
2012-11-10