2013-08-08
話說放工同陳生出咗太子區活動,咁啱經過界限街,見到之前做團購時幫襯過嘅紅楓葉原來笠已執,紅楓葉嘅荷葉飯勁香荷葉味,已成絕唱,可惜可惜!!取而代之嘅係金仔米線,主打雞煲、烤魚及米線。今晚只求果腹,所以速食碗米線就算,話明金仔米線,咁梗係食米線啦,點知一坐底,眼見9成人都喺到打緊雞煲,成鋪都係雞煲同烤魚味,人地咁惹味,我地就食米線,相當冇癮。******************************食法同其他米線鋪一樣,自選湯底,另外加餸,餸分3個價位 ﹣ $5/$7/$10陳生配搭:金仔燜湯米線(小辣$21) + 醬爆火辣牛丸($7) + 肥牛($7) + 豬肉丸($5)由於周圍都係雞煲嘅氛圍,我不禁懷疑米線嘅配料都係打邊爐嘅材料,講番條橫丫腸先,碗麵Size都幾大,飽肚,燜湯相信係柱侯湯,浮咗好多辣油喺面,仲有柱侯醬,但湯底不夠濃郁,唔知想點,味道唔深刻。所有配料都冇乜特別,醬爆火辣牛丸正常,肥牛正常,幾欣賞豬肉丸𠝹開咗少少,方便咀嚼。我的配搭:重慶酸辣湯(小辣$21) + 轉紅薯粉($2)+ 鮮冬菇($5) + 豚腩片($7) 心血來潮勁想食紅薯粉,配重慶酸辣湯,此湯底比金仔燜湯
見到之前做團購時幫襯過嘅紅楓葉原來笠已執,
紅楓葉嘅荷葉飯勁香荷葉味,已成絕唱,可惜可惜!!
取而代之嘅係金仔米線,主打雞煲、烤魚及米線。
今晚只求果腹,所以速食碗米線就算,
成鋪都係雞煲同烤魚味,人地咁惹味,我地就食米線,相當冇癮。
食法同其他米線鋪一樣,自選湯底,另外加餸,
餸分3個價位 ﹣ $5/$7/$10
陳生配搭:金仔燜湯米線(小辣$21) + 醬爆火辣牛丸($7) + 肥牛($7) + 豬肉丸($5) 由於周圍都係 雞煲嘅氛圍,我不禁懷疑米線嘅配料都係打邊爐嘅材料,
講番條橫丫腸先,碗麵Size都幾大,飽肚,
燜湯相信係柱侯湯,浮咗好多辣油喺面,仲有柱侯醬,
但湯底不夠濃郁,唔知想點,味道唔深刻。
所有配料都冇乜特別,醬爆火辣牛丸正常,肥牛正常,
幾欣賞豬肉丸𠝹開咗少少,方便咀嚼。
我的配搭:重慶酸辣湯(小辣$21) + 轉紅薯粉($2)+ 鮮冬菇($5) + 豚腩片($7) 心血來潮勁想食紅薯粉,配重慶酸辣湯,此湯底比金仔燜湯米線惹味!
透明波浪形嘅紅薯粉煙煙韌韌,夠嚼頭,
鮮冬菇幾大塊,豚腩片切到好薄,冇乜特別。
湯底帶有花椒油香,麻麻辣辣好醒胃,辣到我忍唔住流鼻水。
呢個湯嘅小辣等於「譚仔」嘅5小辣。
作為譚仔嘅忠實FANS,食到悶悶地嘅話,都可以試吓金仔嘅。
平平地又一餐。