2021-07-05
放工好攰,約咗人一齊做運動,又未夠時間,所以呢就去咗附近搵食泰國菜食,天氣咁熱食泰國菜就啱啦!行吓行吓喺商場對面俾我見到一間泰國菜館咁我就行咗過去入去坐低啦。門口都有好靚嘅泰國擺設,入邊嘅裝修都充滿着泰國風味,牆上面有好多大笨象同埋泰國嘅民族畫,都幾靚。今日我哋兩個人呢就嗌咗一個泰式拼盤、泰式香茅燒雞半隻、泰式明路烏頭,同埋冼菠蘿海鮮炒飯。泰式拼盤呢就有炸蝦餅丶炸魚餅、串燒雞兩串同埋春卷。個蝦餅同魚餅呢都炸得好脆,出到嚟仲係熱辣辣㗎,咬落去呢爭啲俾佢辣親個咀。春卷呢就脆卜卜,夠晒香口。串燒雞配落去啲沙嗲汁到一流!勁香花生味又唔會話好鹹。泰式香茅燒雞呢就皮脆肉滑,雞胸肉都唔會好柴皮。燒到啱啱好,唔會話燶到黑。而且價錢相當知抵食,$98半隻咋!泰式明爐烏頭呢就好甜,肉質鮮嫩,酸酸甜甜好開胃,真係想食完再食。最後個菠蘿炒飯呢好夠鑊氣,有半個菠蘿裝住,色香味俱全,啲菠蘿仲好甜添。總括而言呢間野好食。
總括而言呢間野好食。