2016-05-30
今日同事恩姐請食飯,帶我來咗金御膳正宗海鮮蒸氣石鍋食海鮮,同平時食開嘅蒸海鮮有少少唔同,呢間店搞咗d新意思,當場感覺新鮮曬,我哋兩條友好豪咁點咗安格斯牛肉、蟲草花雞、四寶蔬、象拔蚌、意大利海鮮湯底 、蒸魚。睇來今晚都係扶住墻出去嘅節奏了。平時我哋都係點粥做湯底多,今次要咗個意大利海鮮湯底,濃郁香醇,蒸到連骨都入味吖(感覺值入了某個不得了嘅廣告,哈哈),確實,裡面嘅花蛤、大蝦都好新鮮,蒸得滾熱辣之後飲上一碗,能量即刻返曬嚟。安格斯牛肉切得好均勻,夾起放入湯滾一滾就可以食了,肉質細嫩,口感一流。四寶蔬係玉米、娃娃菜、菜心同紅蘿蔔,放入湯里一分鐘左右再撈上來嚟食又得,直接架在上面蒸熟食又得,味道都係甘鮮甜。象拔蚌係我哋嘅最愛,店家跟住紋理切開,厚薄均勻鋪在冰沙上面,當料理嚟食都可以了,不過我哋最後蒸出來都唔差,好爽滑IN韌。