2013-01-04 97 瀏覽
話說昨晚我同老虎去買完 Less-Miss-ser-able 既戲飛, 想話去到皇室堡睇果隻好得意既大耳查布 點知!!!! 原來聖誕過後, 大耳查布已經唔見左 >< 哎, 算啦, 我地繼續去食晚餐唔知mud事, 老虎睇左兩間既 menu 都唔岩佢心水, 真係 廣木木 火頁 Fine, 去到落一層既金牌小籠, 我都唔理 37 21 入左先講 坐低, 老虎竟然先話唔鍾意, 尤其係個 menu:係既, 又係唔抵爭既, 有mud理由明明有個餐牌仲要客人自己寫點心紙.. 更何況間餐廳員工都疑似幾得閒 先黎壺茶, 係烏龍茶, 茶味算係幾香, 冬天甘凍飲啖熱茶, 不錯不錯蒜蓉炒油麥菜未算出色, 比較平庸, 沒啥好評論但係!!! 廚房實在好神速 /好得閒, 懷疑 the restaurant was named after the cook, 金牌奧運炒手否則冇可能由落單到送到我面前 3 分鐘內到... 勁! 鎮江肴肉一般, 肴肉比較硬, 欠彈性, 但有咬口, 配以黑浙醋味道不俗雞絲粉皮雞絲比較少, 醬就幾足夠, 而粉皮都算大小適中, ok 了吧!小籠包叫得金牌小籠甘勁, 功力應該有返

點知!!!! 原來聖誕過後, 大耳查布已經唔見左 ><

哎, 算啦, 我地繼續去食晚餐

坐低, 老虎竟然先話唔鍾意, 尤其係個 menu:
un-classy

蒜蓉炒油麥菜
未算出色, 比較平庸, 沒啥好評論

否則冇可能由落單到送到我面前 3 分鐘內到... 勁!

鎮江肴肉

雞絲粉皮

小籠包
叫得金牌小籠甘勁, 功力應該有返甘上下了吧, 但事實並非如此,

係就係岩岩出爐熱辣辣, 湯都焯口, 但可惜皮比較厚, 水準不及同區 "鼎記", "南記", "翡記" 等.

台式鹵肉飯
味道幾好, 但碗飯收 $28 未免貴左少少, 老虎飽到
都要夾埋果半隻蛋, 我估隻蛋應該幾好食

滷汁味道好, 配以少少筍乾, 合格

台式擔擔勞麵
No good, 麵淡, 醬唔夠, 我都知唔係湯麵, 但都要有汁勞先得加麻..

加上麵身太淋, 冇咬口, 拜拜..

總結來說: 平就未算好平, 食又未算好食, 新意又唔算有新意, Lacking excitement. Menu 菜色可以更多花樣, 墨守成規 isn't going to work.

文ey for valueness: 5/10

但...最後竟然仲送左張 $100 coupon 比我地用 wor!!!!! 甘抵!?

待續!!
2013-01-03