餐廳: 金牌冰室
資訊:

2021-02-02 1323 瀏覽
今日收工過左去北角送禮,之後約埋老公一齊去食個 early dinner。記得健康東街有間食清湯腩嘅茶餐廳,諗住過去食碗腩河,嚟到發現原來舖頭已經轉左手,換上一間門面光鮮嘅冰室。睇過門口餐牌,見除咗冰室常見嘅茶餐、特餐等之外,仲有燒臘飯供應,一於入去試下。我哋點左個燒味大碗飯,一隻乳鴿、一碟油菜同一碗淨湯瀨粉。原隻切雞髀拼油雞髀飯 ($68):呢個雙髀飯賣相真係超吸引,兩大隻雞髀,幾乎將成個飯面完全遮蓋,氣勢十足。切雞髀油亮有光澤,雞皮薄身香甜,夠清爽又唔會油淋淋。雞肉雪白嫩滑,雞味濃郁,而且食落完全沒有多餘嘅脂肪。至於隻油雞髀亦醃得非常入味,雞皮微爽、富彈性。雞肉嫩滑結實,入口充滿豉油嘅甜香。套餐送老火例湯及咖啡或奶茶,碗蓮藕湯真係好正,真材實料,有湯有渣,感覺到無落味精,好飲。另外隻紅燒石岐乳鴿 ($52)  外形亦相當得睇,乳鴿即叫即炸,件頭夠大又脹卜卜,上檯時熱辣辣。外皮勁香脆,而且不滴油,鴿肉嫩滑多汁,配細滑爽口的瀨粉 ($16)  吃,既滋味又滿足。食完咁多肉,梗係要點返碟白灼油菜 ($20)  中和下,碟菜心灼得啱啱好,碧綠多汁,入口鮮甜無比。臨尾加左客下午茶餐:珍寶法蘭
我哋點左個燒味大碗飯,一隻乳鴿、一碟油菜同一碗淨湯瀨粉。
臨尾加左客下午茶餐:珍寶法蘭西多士 ($33)  做甜品,西多入面抹了花生醬,面頭放左塊牛油,外皮炸至金黃香脆,切開裡面軟綿綿,配糖漿吃,更添滋味。以後嚟北角又多個開飯嘅地方。