2011-06-12
作為呢嘢嘢第一篇食評, 我有必要以客觀的態度去講返我的食評以前係中學的年代的時候, 我就已經聽聞過觀塘康寧道開咗間椰林閣, 但一直都冇咩機會去試,其後係好多不同的地方試過椰林閣的食物, 都總是覺得不論食物和服務人員的服務水平都好似冇咗嗰股"Heart" 咁, 死氣沉沉,自此之後嗰幾年都冇再去光顧椰林閣呢間餐廳.........隔咗幾年後的昨日下午, 我和女友二人啱啱行完APM後出嚟, 正打算揾一間環境比較舒服的餐廳坐下來, 好好的享受著我們的晚餐。於是我就看見了呢間餐廳出現係我面前, 於是我哋就走咗入去了。當我哋到了餐廳正門的時候,發現啲裝潢靚咗好多, 燈光好柔和, 而且播著英文歌, 整個氣氛都唔錯~ 坐低咗之後,我係叫咗order後, 即刻叫咗兩杯水俾我哋兩個人解渴。我哋叫咗兩個地板餐, 雖然價錢都唔平, 但是個賣相亦都幾好, 於曷就試下~個套餐的內容如下:頭盤:餐包: 非常夠熱和軟熟, 好新鮮, 係我近年來食過最新鮮的餐前包, 值得一讚!!忌廉湯: 好差, 完全係飲唔出係南瓜味還是甘荀味, 而且唔知係咪煮得太耐還是個湯煲有問題, 飲了幾口後, 竟然有粒黑色的物體浮上了湯面主菜: 鐵
自此之後嗰幾年都冇再去光顧椰林閣呢間餐廳.........
頭盤:
鐵板大啡茹伴一口牛肋肉伴黑松露菌醬: 當時我叫咗配飯, 但上菜的時候, 鐵板的熱力卻將啲醬汁彈到同圍都係, 而且當我撥開那個炒飯的時候, 發現飯心根本都唔夠熱, 什至有啲涷涷哋; 而我女友則要配薯菜,但最後卻俾咗薯蓉球
服務:
這是令我們最感到憤怒的地方。
1. Reception 冇人帶位: 已經係晚市了, 但門口Reception冇人企係度做知客;
2. 明知冇水俾客人, 但又冇向客人做口頭飲品推介: 睇到個餐牌寫住「為了慳水, 所以唔會主動提供食水俾客人」的字眼, Well~ 咁姐係公司想我哋呢啲客人叫多啲特色飲品啦~! 不過點解冇侍應向我哋做口頭suggest drink selling 嘅?
3. 侍應三五成群咁掛住吹水睇勁歌, 妄顧客人的安全: 成班樓面侍應好似係度遊魂咁, 不但驟聚集一堆係門口Section嗰邊睇「勁歌金曲」, 仲要覺得唔夠大聲, 走去開大聲啲; 仲有掛住係度吹水, 其中有一個男侍應唔知係咪因為趕住睇阿Gem唱新歌, 不但搞到自己將我女友那份主菜上咗俾隔離檯的客人, 俾啲Senior話完佢之後, 就係隔離檯拿返嗰份鐵板, 然後求其咁扔喺張檯邊, 其冇放正係客人的面前, 又唔提醒我女友要「小心熱」, 跟住就走咗去。
4. 客人未食完又唔問, 強行想收走客人的食物: 當時我女友仲有幾粒牛肋肉未食完, 但個男侍應好似睇唔到咁, 一手伸埋嚟就想妖咗我女友的食物, 跟住我女友就怒目相向咁瞪咗佢一眼後, 佢先知道咩事.......
5. 埋單要埋N年: 本身已食到一肚氣, 我女友已經好想發作, 但都一直俾我按撫著。點知當我叫埋單的時候, 等咗起碼6~7分鐘都未有人俾單我埋, 於是我就再叫(當時我見到佢哋係度吹緊水, 完全都冇咩點理啲客),
總之啲服務真係睇到我眼火爆, 於是我趁個Supervisor走埋嚟幫我埋單的時候, 狠狠咁插咗佢幾嘢, 雖然唔係佢錯, 但是做細的犯下呢啲咁低級的錯誤, 做Supervisor或經理的都唔出聲管束佢哋, 仲要同埋佢哋一齊癲, 受靶就一定架啦。希望呢間嘢真係要痛定思痛, 就算日後個市幾靜都好, 有客人係度就始終係有客人, 做得supervisor的, 就要知到分寸, 唔好好似俾啲客人覺得去咗金山郊野公園野餐咁.........同埋電視應該拆咗佢, 等啲員工可以專心做嘢, 提供更好的服務俾客人。