2018-02-10
黃金海岸嘅麥記,我一直都覺得係香港數一數二最好環境嘅麥記,因為對住無敵嘅海景,仲有好多世界各地嘅郵艇,坐响度食個餐可以望住咁嘅美景,一生一大樂事⋯⋯可惜,今晚之後,我應該唔會再去一入去,見到得幾枱人,周圍都好多位,但係每張枱都有盤未清,心諗⋯可能未做得切啫⋯⋯再望一望,哇~~一地都係垃圾,好污漕~~~好艱難先搵到個位可以接受坐落去。你以為員工好忙?又唔係,counter裡面有成五個年青員工响度,但買嘢食嘅客人係一個起兩個止,我坐响度用餐大約30分鐘,見到之前未收嘅餐盤繼續未收,剛食完嘅客人餐盤就當然冇人會收啦,所以餐廳得幾個客人,但就枱枱都有餐盤。以前會見有好勤力嘅姐姐收嘢清潔,今晚只見一班員工响度圍埋大聲講大聲笑,其間仲有個年青女員工一邊行一邊用腳踢箱垃圾去後門,之後返到counter 仲笑住同其他員工講粗口⋯⋯我知,依間只係麥當勞,冇服務係正常,但咁差嘅衛生環境同咁大聲講粗口嘻嘻哈哈嘅⋯⋯我確係未見識過⋯⋯幾好環境都冇用啦!