2008-07-08
印象中一眾超市的魚生壽司, 只係得 city'super, 黃埔花園吉之島或 Sogo 的叫做比較見得0下人, 其他的未食過又無興趣食, 今日都係因為又落雨 , 要留肚食 dinner buffet, 又唔想去 salad 部睇人變臉 (詳見 http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1913560), 先0黎了呢邊買個明太子飯團 (好似 $20 each) 及鰻魚手卷 (好似 $18 each), 再同同事 share 食一盒三文魚卷物 + 鰻魚青瓜卷物 ($42).飯團及手卷的紫菜有塊膠包住, 又乾又脆口, 不錯; d 飯黏黏濕濕的, 無醋味, 淡口得很, 幾難啃; 飯團內的明太子幾少0下, 加上好淡口, 又係好難啃. 手卷鰻魚就比較易入口, 雖然味道都好淡, 但至少有 d 魚味及魚脂吧.而卷物就一樣淡口, 紫菜好腍, 不過要0黎真係純粹為飽肚, 算吧.我都知呢篇食評無乜參考價值, 不過既然好日都唔食超市壽司, 加上好快就會擺脫金鐘的無啖好食, 唔爭在寫一篇俾佢, 還掂免得過都唔會再0係度買的!