能夠在金鐘廊開左超過20年嘅泰國餐廳,總有佢嘅原因。轉左新鋪位,裝修藍色主調,地方闊落,坐得舒服。價錢合理,同朋友聚會好地方。食物方面都不錯😋😋😋🍤蝦春卷春卷裡面係成隻蝦,蝦非常彈,亦鮮味。🍤軟殼蟹牛油果米紙卷咬落去軟殼蟹係脆口,不過米紙就厚左啲但都軟綿,而牛油果味就唔太突出。🍤泰式烤雞侍應一上這道烤到金黃色嘅雞,就聞到香噴噴,皮脆肉超嫩,加埋秘製醬汁,超級惹味。🥙冬蔭功湯🥙好奈無試過甘好飲嘅冬陰功湯。酸辣度剛好,令我好懷念去泰國旅行日子。🍡芒果糯米飯🍡賣相滿分,打卡都滿分!一層芒果一層糯米叠成,加埋啲椰子片裝飾,望到都好開心。食落有好香椰子同芒果味,糯米軟林,相當唔錯。🥥椰子三式🥥在椰子殼嘅最底層係椰子啫喱,中間就有層類似椰子奶凍,最頂放左個椰子球雪葩,連埋椰子脆一起食,層次非常豐富。🍍焦糖菠蘿🍍朋友形容燒過焦糖菠蘿非常香甜,而泡沫都非常鬆軟。青咖哩青口麻麻😅啲青咖哩好淡,還諗住叫左薄餅點來食😅應該其他咖哩會杰身啲。炒得唔錯,略咸了少少

🍤蝦春卷
春卷裡面係成隻蝦,蝦非常彈,亦鮮味。

🍤軟殼蟹牛油果米紙卷

🍤泰式烤雞

🥙冬蔭功湯🥙

🍡芒果糯米飯🍡

🥥椰子三式🥥

🍍焦糖菠蘿🍍
朋友形容燒過焦糖菠蘿非常香甜,而泡沫都非常鬆軟。

炒得唔錯,略咸了少少

• 冬陰公湯
  • 芒果糯米飯