2015-04-26
行入呢間餐廳,首先會被佢既流線型波浪型屋頂吸引,由餐廳既一端延伸至另一端綠色既椅子同梳化增添幾份典雅,宮廷,優秀既味道。最鐘意餐廳既窗,充份利用到室外既陽光同景觀坐o係度tea,望著油油綠色植物同綻放中既花真係倍添寫意,最岩同朋友黎傾成日或者hea住睇圖書。$365 for afternoon tea set 二人下午茶我覺得好抵,加埋一每人都係$200換得到既高質環境、服務、食品絕對超水平超值點餐後一陣就即刻送上,再加有靚仔外藉waiter黎細心介紹每件食物雖然未必有細心聆聽,但佢都好落力加有笑容地講,值得讚呢!食物就好似上圖咁分三層,由下至上食起,味道清至濃,咸到甜沙律蝦肉包,一邊食到彈牙厚蝦肉,一邊食既係清淡沙律醬,兩種味道既合奏煙三文魚黑麥餅,黑色的祼麥食落會食到d粗糙麥粒,襯埋滑滑既煙三文魚,簡單得黎又夾雞肉蛋治,普通到達第二層,味道較甜既精緻小點紅莓馬卡龍,外層薄脆內軟,紅莓少少酸中和左杏仁粉同糖粉既甜,有淡淡水果香檸檬雲尼拿蛋糕,vanilla cream好香好濃,配有幾條檸檬絲,甜甜的清新焦糖朱古力truffle,一啖咬下,就有caramel醬既爆發,刺激味蕾Almon
綠色既椅子同梳化增添幾份典雅,宮廷,優秀既味道。
最岩同朋友黎傾成日或者hea住睇圖書。 $365 for afternoon tea set 二人下午茶
我覺得好抵,加埋一每人都係$200
換得到既高質環境、服務、食品絕對超水平超值 點餐後一陣就即刻送上,再加有靚仔外藉 waiter黎細心介紹每件食物
雖然未必有細心聆聽,但佢都好落力加有笑容地講,值得讚呢!
食物就好似上圖咁分三層,由下至上食起,味道清至濃,咸到甜 沙律蝦肉包,一邊食到彈牙厚蝦肉,一邊食既係清淡沙律醬,兩種味道既合奏
雞肉蛋治,普通 到達第二層,味道較甜既精緻小點
Almond Tuile,好鐘意底層既杏仁脆餅,烘過既杏仁帶焦糖香味,好似ROCA杏仁糖,連埋較奶既奶凍好夾
朱古力卷,一層滑一層啫喱皮咁,好搞笑,帶強強朱古力味 最高一層作round up,有citrus又有heavy既,兩者既交叉!
青蘋果啫喱配奶凍,個啫喱酸酸淡d,加埋最底好奶既奶福,成件事好和諧,仲有脆脆既crumble加入黎增加味覺旅行既衝擊,正 Scones
上桌唔係熱,帶微溫,
食既時候優雅地打開一半,搽左jam再搽clotted cream,
食得到係英式風格! 紅莓梳乎喱
rise得很靚, 高高聳起好好睇
甜甜酸酸,清淡好食
總括所有野都好好,食物,服務,價錢都岩
成為我在金鐘遊玩既綠洲!!!!!!!!