2022-05-19
位於太古廣場入面嘅呢間泰國菜除咗係過江龍之外 仲係米芝蓮 環境寬敞舒適 食物質素都好好價錢大約人均$150-300左右 Lunch set嚟食會再平啲適合一家大細 或者幾個朋友一齊食🍻☼☼☼☼☼☼☼☼ ☼☼☼☼☼☼☼☼📌分類#couple_fooddiary金鐘#couple_fooddiary_東南亞✍︎︎ꨄ 泰式炒金邊粉 $128呢個金邊粉由蛋絲包住 好靚仔入面有四隻中size 爽口彈牙嘅大蝦食落口感比較濕潤 唔會乾到硬曬一舊舊 除咗醬汁好多 濃味之外 仲配搭左辣椒碎 花生等 整體味道好好 推介!☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟵/𝟭𝟬-𖣘手工斑斕香葉包雞 $168傳道香葉包雞 賣相好似中式嘅糭咁不過入面就係泰式烤雞雞肉有滿滿嘅斑斕葉香味 再點埋旁邊嘅照燒甜醬 味道幾夾不過雞肉滑啲就更好☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟲/𝟭𝟬-𖣘 冬陰功魚片湯金邊粉 $98超大碗 金邊粉好滑又掛湯有勁多舊魚肉!好咬就散冬陰公味道偏溫和 唔攻鼻亦都唔辣好啱比初嚐試食冬陰功嘅朋友ᕕ( ᐛ )ᕗ☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟳.𝟱/𝟭
除咗係過江龍之外 仲係米芝蓮
入面有四隻中size 爽口彈牙嘅大蝦
食落口感比較濕潤 唔會乾到硬曬一舊舊
除咗醬汁好多 濃味之外
仲配搭左辣椒碎 花生等
整體味道好好 推介!
𖣘手工斑斕香葉包雞 $168
超大碗 金邊粉好滑又掛湯
有勁多舊魚肉!好咬就散
冬陰公味道偏溫和 唔攻鼻亦都唔辣
好啱比初嚐試食冬陰功嘅朋友ᕕ( ᐛ )ᕗ
☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬
ꨄ 𝐹𝑟𝑒𝑠ℎ 𝑐𝑜𝑐𝑜𝑛𝑢𝑡 𝑠𝑚𝑜𝑜𝑡ℎ𝑖𝑒 $58
新鮮椰子雪沙🥥加左椰子粒 同埋珍多冰粒
再加埋少少沙冰粒 同椰奶
感覺勁清爽 透心涼💦
珍多冰粒有咬口 呢個係必點🧉
☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴.𝟳/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟵/𝟭𝟬
ꨄ 泰式奶茶綿綿冰 $108
Omg 呢個真係世界級好食
嚟到嘅時候已經覺得震撼 綿綿冰上面加左煉奶
但都唔會覺得死甜
反而係超級濃嘅泰式奶茶味(●’◡’●)ノ
加埋8款配料
紅豆 粟米 涼粉 珍多冰 椰果 芋頭 椰肉
整體超豐富 好滿足(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟵/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟵/𝟭𝟬
📝
🍔食物:7.8/10