2024-11-16
最近真係好多人討論韓國料理,朋友就帶咗我去試呢間純正既韓式fine dining。當中好多食材都係直接由釜山同韓國進口,充滿着韓式風味‣ Oouli Bu Gak前菜首先有兩款韓國嘅紫菜,分別以紫蘇油炸釜山海苔以及三次風乾的濟洲海藻。海藻味道比較有特色,酥酥脆脆咁‣ Jagal - Chi另外有三款刺身,分別係韓國左口魚、醬油蝦及醬油三文魚,刺身味道本身都比較濃,再加上韓國嘅辣醬,係完全唔同嘅風味。‣ Deul Kkae - Juk一向我都好鍾意食韓式粥,今次呢個有韓牛、蜆肉一齊烹煮15小時,非常綿滑好入味。‣ Han - Ip橡子果凍係韓國嘅開胃菜,大廚將佢切成一朵花咁,好考心思。另外仲配上炸豆腐魚籽三文治。‣ Jili - Tang海鮮清湯上面好多泡泡,清湯味道都好濃郁,另外配上烤釜山鮑魚,夾埋一齊食口感好特別‣ 烤澳州和牛 / 烤釜山鰻魚主菜我同朋友分別就揀咗和牛同鰻魚,今次嘅烤鰻魚完全surprise到我哋!鰻魚肉質非常爽口結實,我哋都好推薦👍🏻最後仲會用鰻魚熬足48小時嘅湯去配上釜山自家農田珍珠米飯,米飯香味特別重!而餐廳嘅糯米年糕窩夫餅米味都好出‣ 9 Courses Ta
‣ Oouli Bu Gak
‣ Jagal - Chi
‣ Deul Kkae - Juk
‣ Han - Ip
‣ Jili - Tang
‣ 烤澳州和牛 / 烤釜山鰻魚
‣ 9 Courses Tasting Menu $1480