2016-12-04
豬小姐今晚又去食日本料理啦 皆因小妹九月份牛一 咀刁v話請我去食好西 尼位朋友認真唔話得啦聽朋友講過鉄人旨花嘅omakase好豐富 食材用料亦正宗新鮮 未食已經相當期待環境恬靜舒適 裝潢十分有格調 感覺高尚鉄人旨花主要分兩邊嘅 一邊係食鐵板燒 另外一邊食刺身壽司等我地今次係食omakase 可以坐bar枱欣賞下師傅用心為我地即席準備食材先上前菜!由左數起 分別係芥末八爪魚 明太子沙律 三文魚頭鼻軟骨芥辣味好強烈 喜歡芥辣嘅豬小姐大叫過癮 八爪魚帶爽黏稠度高明太子沙律已切成正方形粒 的骰可愛!爽脆有口感 明太子小小辣 味道唔算突出 係小朋友都會喜歡嘅前菜三文魚頭鼻軟骨豬小姐都係第一次食 係薄透嘅奶白色 食落係軟骨般嘅爽 味道帶酸 幾開胃龍蝦刺身出場了! 尼至澳洲嘅龍蝦好生猛 尼到時我地見到佢仲郁緊擺盤相當講究及有氣勢!保留龍蝦頭及尾部 (頭部等陣會用尼淆湯) 師傅會將完隻龍蝦起肉切片 切出尼份量亦唔少 冰鎮以保持新鮮龍蝦刺身味道較淡 純粹係食其鮮味 重口味嘅豬小姐點左啲醬油提鮮龍蝦肉晶瑩剔透 口感爽彈清新 多食都唔會覺得膩!屬於鐵板單品嘅薄燒蔥花牛肉竟然可以一嚐牛肉嫩滑充滿肉汁 配上香濃
芥辣味好強烈 喜歡芥辣嘅豬小姐大叫過癮 八爪魚帶爽黏稠度高
龍蝦肉晶瑩剔透 口感爽彈清新 多食都唔會覺得膩!
壽司分面認真大滿足
右口魚邊味道質感與左口魚大致相同 口感滑溜慢慢溶化 右口魚塗上薄薄嘅醬油去燒增添焦香提味
加入味道獨特嘅紫蘇葉 喜歡與否 見人見智
是日晚餐相當滿意再一次多謝咀刁v尼位善長仁翁哈哈!