2023-03-21 3983 瀏覽
花盃一直係我哋鐵板燒嘅首選今次我哋夜晚黎食,晚市嘅鐵板燒set價錢大概貴一倍左右🥲,不過食物嘅話就選擇多啲,例如會多咗鵝肝、識郁郁吓嘅鮮活鮑魚同埋金鯛魚~ 喺師傅煮之前,佢會show晒所有食材出嚟,並加以介紹,咁當然仲會問有冇乜嘢唔食,如果有,師傅會用第二種食材去取代,不過價錢當然唔會變🤣前菜就有茶碗蒸、汁煮花螺、沙律。汁煮花螺幾好食,又爽口,同時唔會太鹹👍🏻鮮活澳洲鮑魚師傅將鮑魚處理完成後就切成薄片,再用牛油同埋少少黑胡椒作為調味去炒佢。本身我哋都成問過師傅唔洗落鹽咩?師傅話鮑魚本身係活嘅,所以體內已有海水,再落鹽就會過鹹,而且越新鮮嘅食材越唔需要太複雜嘅調味,less is more咁話,真係長知識🤫鮑魚片厚薄適中,火喉剛剛好,爽口彈牙。牛油及黑胡椒嘅香襯托埋鮑魚本身嘅鹹鮮,越食越想食,正呀喂~🥹金鯛魚要用 “驚艷” 黎形容 😱 煮法好講技巧,魚皮用滾油反覆淋上去直至魚鱗豎立,睇住師傅表演,真係好過癮🥹 食落酥脆好似薯片咁,一咬落去索索聲,而且魚肉保持到嫩滑質感好正、好滿足😌巨虎蝦師傅用番鮑魚個煮法,拆埋殼、挑埋蝦腸,一啖一粒🤤 蝦頭就留起備用,師傳話用蝦膏炒個靚飯俾我哋禾鵝肝煎得
花盃一直係我哋鐵板燒嘅首選

鵝肝煎得洽到好處,入口即化鵝肝油脂香味充滿成個口不得了🥹

牛就係神戶牛,一如既往咁出色👍🏻 我哋加錢叫咗和牛舌….,切得太薄,不過口感都幾好。不過就對唔住個價錢囉….. #我哋中咗伏你哋先唔會再中伏

最後上埋個甘香到爆炸嘅蝦膏炒飯、魚湯,跟住就係重頭戲,最正嘅Hidden menu焦糖多士啦!!!睇落好簡單但整得好食唔係咁易,無論火候、糖同牛油嘅分量師傅都控制得啱啱好,做飯後甜品一流!

滿足……好滿足…….🤤