2016-04-29 1111 瀏覽
記得以前去澳門食過黃枝記,對佢既竹昇麵印象深刻。估唔到今日行行下銅鑼灣竟然見到有佢既招牌,即刻行左入去。 原來銅鑼灣呢間正正就係澳門黃枝記係香港既分店,屬於樓上鋪,地方都幾大,而且同澳門黃枝記一樣,有個地方係擺放製作竹昇麵既工具。 餐牌亦都唔係獨弧一味,除左招牌竹昇麵之外都仲有好多其他食物,又有套餐。 咖喱牛腩撈麵上枱時有一碗湯,一碗牛腩同埋一碟麵。先將麵浸一浸入湯,然後將咖喱牛腩加埋一齊食。竹昇麵有少少硬身,但因為浸過湯,完全唔乾身。咖哩牛腩辣道適中,煮得都算淋。 原粒帶子腸粉雖然腸粉薄既程度未至於可以透到入面既餡料,但係表面都係可以見到大大粒帶子係裡面。入口既腸粉都幾滑口而且彈牙,帶子為軟淋淋既腸粉增加口感!整個腸粉唔濃味,清清地。 香煎瑤柱蘿蔔糕雖然係煎過,但唔覺有煎過火既痕跡。蘿蔔糕表面佈滿瑤柱,入口成口瑤柱,口感提升。至於蘿蔔糕口感一流,一般出面食到既蘿蔔糕都係咬落去鬆鬆散散,而今次食到既係實在既感覺,所以覺得幾好食。 酥炸雲吞超大塊,仲大過我隻手,好有份量。咬落去非常香脆,一咬即碎,配埋甜甜酸酸既醬食,無咁熱氣之如,又開胃。 柑桔生薑茶未飲已經聞到柑桔既香味,入口有少少

咖喱牛腩撈麵

原粒帶子腸粉

香煎瑤柱蘿蔔糕

酥炸雲吞

柑桔生薑茶
未飲已經聞到柑桔既香味,入口有少少咸既柑桔味又夾雜住薑味,飲完成個人舒服晒。

食過呢間真係會諗起澳門黃枝記!
2016-04-16