@nihon.ryori.restaurant|勝在多選擇+極就脚✌🏻🥢食物:晚市定食均連1️⃣味噌湯/🥣蟹籽沙律🥗、2️⃣飲品🫖霜降牛肉壽喜燒 🐂$248- 和丼飯相比就覺得熱辣辣的壽喜燒更出色更抵食,連爐上體住材料慢慢加熱、索滿湯汁特別過癮~- 大塊厚身的霜降牛肉唔係打邊爐廉價肥牛,有五六舊而都幾香牛肉味。而壽喜燒湯底調味幾好,恰到好處的濃郁和甜中帶咸,煮耐左不會有過咸的問題。内再配上娃娃菜、菇類和嫩豆腐,煮埋定食附埋的烏冬,暖胃又飽肚。自選丼飯 (三文魚/油甘魚/溏心蛋/溫泉蛋/+三文魚子 $16) 🍣$168- 可以自選四款配料、但較熱門和人見人愛的配料如三文魚籽、吞拿魚碎、牡丹蝦都需另外加錢就有點扣分。始終原本定價都算中價~不過不想補錢都尚有三文魚、油甘魚、北極貝、蟹棒等的選擇。- 丼飯分量不算大碗,飯粒質地軟硬適中。油甘魚幾新鮮不錯,入口油香頗重,三文魚就比較普通,魚味未至太濃郁,溏心蛋都係正常發揮~- 超容易滿足的我有溫泉蛋再加三文魚子、再連埋套餐附送的蟹籽沙律拌飯已經係覺得好好味。和風炒野菜 $58- 原本想追加的厚燒鰻魚玉子已經售罄,但又想食得豐富少少,原本見有食評提到調味有

🥢食物:
晚市定食均連1️⃣味噌湯/🥣蟹籽沙律🥗、2️⃣飲品🫖
霜降牛肉壽喜燒 🐂$248

和風炒野菜 $58
- 原本想追加的厚燒鰻魚玉子已經售罄,但又想食得豐富少少,原本見有食評提到調味有點過咸還有點擔心,但出奇地蔬菜炒得軟嫩入味、調味又不會太油太咸,幾正常不錯~

🦐其他:
- 食物選擇頗多、熟食、炸物、壽司🍣、石燒牛🐂、壽喜燒、丼飯都有得揀✅
- 日式裝潢,座位闊落幾舒服、不設入座時限可以輕鬆飯聚坐上一晚,但一入座時台邊有一兩隻烏蠅飛過就有少少扣分~

📝地鐵站出口過條街就到,地理環境超方便~咩都有得食,幾適合一大班人聚餐絕對有野啱食,店員都幾禮貌,而食物方面,可能未試到店鋪招牌的石燒牛,覺得水準就都係普通不過不失~但考慮到定價就覺得性價比一般,部分食物質素有提升空間。(5/10)

📍日本野 - 旺角西洋菜南街2A號銀城廣場9樓/銅鑼灣廣埸二期6樓
2022-08-09