睇戲之前明明食咗碗車仔麵,唔知我係未二度發育呢?因為一睇完戲出嚟,我個肚又打鼓喇!其實喺銅鑼灣有唔少宵夜選擇,但今日我同A姐竟然胃同步,好想飲茶食點心呀!結果我哋嚟到銅鑼灣嘅籠太子點心專門店,嘆番一盅兩件,好滿足呀!籠太子蝦餃皇餐廳叫做籠太子,又點可以唔食餐廳嘅招牌 - 籠太子蝦餃呢?呢度嘅蝦餃真係好好味,皮薄剔透,蝦肉又多又彈牙,夠晒新鮮呀!鮮蝦燒賣皇燒賣一向係A姐最愛,所以我哋梗要選擇一籠四粒啦!燒賣勁多蟹籽,而由於蝦同豬肉嘅比例啱啱好,除咗爽口彈牙,仲勁多肉汁,夠驚喜。鮮蝦菜苗餃菜非常清甜,蝦非常新鮮,比例啱啱好,食落非常有口感。略嫌皮太薄,夾起嘅時候,餡料流晒出嚟,但味道其實唔錯。雪山叉燒包雪山叉燒包一向受A姐歡喜,但可能夜茶關係,所以雪山叉燒包已經唔夠熱辣辣,而且叉燒份量極少,比較失望。蜜味叉燒腸相反,呢個叉燒腸嘅叉燒就夠晒多,而且腸粉夠滑,即叫即蒸,好好味。鳳爪排骨飯最估唔到係呢個鳳爪排骨飯簡直係今晚嘅亮點。排骨好入味,鳳爪又唔會蒸到淋pat pat,更重要係飯底索晒排骨嘅肉香味,唔使落豉油都夠惹味。

籠太子蝦餃皇

鮮蝦燒賣皇