2023-06-26 43 瀏覽
Mookata 係源自於泰北嘅concept可以一邊泰式BBQ 一邊打邊爐,呢個食法係泰國已經流行咗一段時間,但原來依家銅鑼灣小火山都有啦~我地order 咗✅泰豬鍋燒肉拼盤,小火山仲會送兩個自家製作嘅湯底同四款泰式醬汁~ ✅係湯底方面,我地order 咗冬陰功湯同小火山牛骨船鍋~ 我地一致認為牛骨船鍋湯香濃美味,非常推薦~ ✅而燒肉拼盤方面我地order 咗美國安格斯牛肉及豬肉拼盤,入面有兩款牛肉同兩款豬肉~ 仲可以揀用黎燒烤定打邊爐,好似有雙重享受咁~😳✅小火山小食拼盤入面有四款唔同嘅泰式小食,好好味而且好啱用黎打卡~🥰 平時出街單點打邊爐/BBQ 都好少order ✅蔬菜拼盤,但Mookata 嘅話就order 份黎試下,蔬菜可以用黎BBQ 同打邊爐都得,我地整咗個椰菜炒豬頸肉黎食,好玩又好食~😜✅佢地嗰新鮮椰青係必點飲品,因為呢個椰青係我飲過最好飲嘅椰青,十分清甜,配搭Mookata一齊好夾~😆