2024-07-12
星期五晚放工後,想搵一個地方食飯輕鬆下,同朋友去咗位於食街嘅西班牙餐廳el Born。小店設有露天位置,頗適合朋友傾偈聚會。我哋兩個人試咗餐廳一啲較有西班牙特色嘅菜式。乳豬蘋果沙律 $168 沙律除了油封脆皮乳豬肉外,亦有多種配料,包括蘋果、青瓜、小蕃茄、橄欖、脆香蔥、蒜蓉多士等。作為前菜很開胃,不過乳豬肉不多,價錢亦較貴。Tapas四重奏 (二人份)$188一次過可以試晒四種唔同款式,每人一件,包括香炸魷魚圈、芝士紅腰豆辣肉腸焗薯皮、脆炸粟米-西班牙辣肉腸-芝士球、楓糖烤西班牙辣肉腸。個人最喜愛脆炸粟米,十分香口。焗薯皮惹味,但如果少少脆邊會更好。 其他兩款就較一般和大路,味道亦偏鹹。Sangria Virgin $58 per glass / $140 per pitcher 由於食物味道整體比較濃味,Sangria Virgin 配合雜果後感覺份外清甜和解渴。
乳豬蘋果沙律 $168
Tapas四重奏 (二人份)$188