2022-07-26
Pici呢個名相信大家都聽過,最近佢係銅鑼灣耀華街開左新分店,今晚放工同屋企人去左食晚飯Tasting Menu ($290 per person)兩個人去叫左個Tasting Menu,包括兩個前菜、三個意粉同兩個甜品,份量都幾多,落左單之後就上餐包,店員會倒啲黑醋同橄欖油係碟仔度可以點包食🔶Starter🔶🐙Octopus Salad頭盤揀左八爪魚沙律🥗八爪魚切片份量都幾多,加埋青瓜、番茄仔同薯仔粒一齊食好開胃🍈Chef’s Selection Cold Cuts另一款頭盤當然要揀我最愛既parma ham啦,大大片既parma ham配埋哈密瓜,建議用parma ham包住水牛芝士一齊食就最正🔶Pasta🔶🐄Pappardelle Beef Cheek慢煮牛面頰寬帶麵,即叫即整既寬帶麵好彈牙,加埋煮到好腍既牛面頰肉,上面灑上芝士碎,香濃之餘唔會好漏👍🏻👍🏻👍🏻Fresh Made Pasta of the Day (King Crab Chitarra🦀)Chitarra呢個名來自於切割此麵專用的吉他弦狀器具,Pici將濃郁既番茄醬同Chitarra一齊煮,Chitarra係製作
🔶Starter🔶
🐙Octopus Salad
🍈Chef’s Selection Cold Cuts
🔶Pasta🔶
🐄Pappardelle Beef Cheek
Chitarra呢個名來自於切割此麵專用的吉他弦狀器具,Pici將濃郁既番茄醬同Chitarra一齊煮,Chitarra係製作過程已經加入墨汁,所以唔會食到個咀黑哂,配上帝王蟹腳同啖啖蟹肉,真係食到停唔到口😋😋😋
🦐Farfalle Prawns & Pesto
我地仲揀左大蝦香草醬煲呔麵,佢地既手工意粉真係煮得剛剛好,做到Al dente既狀態,保持到彈牙既口感又唔會好淋,煲呔麵加入大量既Pesto,每件煲呔麵都掛上滿滿既香草醬,仲有開心果碎增添口感,虎蝦預先拆左肉,都幾大隻,口感爽彈👍🏻👍🏻👍🏻
🔶Dessert🔶
Tiramisu
Pirata Group既Signature甜品非Tiramisu莫屬,上面鋪滿可可粉,口感順滑好香奶味,咖啡味唔算太濃,但好啱我口味
Panna Cotta
相比之下就會覺得Panna Cotta無咁好食,上面既Rasberry Jam酸酸甜甜,仲有粒粒口感,配埋意式奶凍一齊食就會覺得偏甜,如果奶味重啲就更好😍