2021-01-06
其實係銅鑼灣想食特色甜品同打卡唔一定要幫襯啲偽泰國真中資紅店嘅! 係時代廣場附近就新開左一間主打日式刨冰嘅甜品舖,刨冰有多款特色口味選擇,我今次就簡左人氣之選嘅奶醬多味。店內裝修行白色清新風,仲有一大幅巨大花牆俾你打卡添。佢哋係天后都有一間舊分店,不過果間就主打港式甜品多,下次有機會都想去試下!!! 醬爆奶醬脆多刨冰 $88 一上枱就見到個樣係同個 menu 張相一樣咁大份,個份量大到一個人係唔會食得晒,賣相非常吸引,無論打卡定視覺享受都一流!! 影相都影咗勁耐。刨冰頂到插左一塊超脆口烘多士,面頭加左大量花生醬同煉奶,再加上豆腐奶蓋,第一啖食落去味道已經好豐富,每一種味道都好夾。呢份刨冰會跟一壺仔花奶,淋埋落去一齊食更加有奶香,而食到一半,面層嘅醬食到差唔多嘅時候就可以淋落去增加奶香味。最驚喜係食到中間嘅時候,個芯係由好多花生碎粉同糖整成嘅餡,撈埋刨冰一齊食好香好有咬口,就好似食緊花生糯米糍咁,絕對唔會怕好似出面啲刨冰食到中間就無哂味。而食到最後刨冰嘅底部竟然係牛奶布甸,食落有淡淡嘅奶香味,雖然已經食完好濃味嘅奶醬冰,都仲係食到佢嘅奶香味,如果就咁食應該會再好食啲(雖然難啲XD),食刨
醬爆奶醬脆多刨冰
醬爆奶醬脆多刨冰
醬爆奶醬脆多刨冰 $88
一上枱就見到個樣係同個 menu 張相一樣咁大份,個份量大到一個人係唔會食得晒,賣相非常吸引,無論打卡定視覺享受都一流!! 影相都影咗勁耐。刨冰頂到插左一塊超脆口烘多士,面頭加左大量花生醬同煉奶,再加上豆腐奶蓋,第一啖食落去味道已經好豐富,每一種味道都好夾。呢份刨冰會跟一壺仔花奶,淋埋落去一齊食更加有奶香,而食到一半,面層嘅醬食到差唔多嘅時候就可以淋落去增加奶香味。最驚喜係食到中間嘅時候,個芯係由好多花生碎粉同糖整成嘅餡,撈埋刨冰一齊食好香好有咬口,就好似食緊花生糯米糍咁,絕對唔會怕好似出面啲刨冰食到中間就無哂味。而食到最後刨冰嘅底部竟然係牛奶布甸,食落有淡淡嘅奶香味,雖然已經食完好濃味嘅奶醬冰,都仲係食到佢嘅奶香味,如果就咁食應該會再好食啲(雖然難啲XD),食刨冰最忌就係食到最後甚至一半就已經無味,得番水,但係呢個刨冰完全無呢個問題,由外到內味道都係香甜味濃郁,實在係高水準之作!! 一個二人份嘅刨冰,裝修又靚有得打卡,仲要係銅鑼灣,真心抵到爛,行開銅鑼灣一定要試下。
草莓乳酪涼粉
草莓乳酪涼粉 $49
見到份 menu 有呢個,乳酪 crossover 涼粉感覺幾得意咁,咁本土既創意實在少見,再加上俾粉紅色加上士多啤梨嘅賣相吸引,所以就叫咗個試下。
乳酪嘅份量都幾多,睇張相有一半,實物係鋪滿晒個面,睇唔到涼粉咁濟,每一啖都食到乳酪嘅味道,夠晒足料!! 乳酪質感有啲似沙冰嘅感覺,酸酸地,有淡淡士多啤梨香,味道好清新! 食哂成碗都唔覺得膩。面頭有好多椰果,撈埋乳酪同涼粉一齊食,好有口感,而涼粉中和咗乳酪嘅酸味,椰果又增加左甜味,味道好有層次。
佢哋定期會推出特別款口味嘅刨冰,12月就係聖誕主題嘅開心果味刨冰,而1月就係夠薑菠蘿味刨冰,薑味加菠蘿味嘅刨冰聽落都幾得意!! 有機會都會去試下XD