2024-07-03
陳家廚房位於銅鑼灣利景酒店地庫, 平時約朋友出嚟食飯傾計都會去果度食下午茶. 呢間餐廳每過一排就會轉點心菜式, 每次去食既嘢都有小小唔一樣, 好食而且價錢一啲都唔貴, 平日$388兩個人, 週末$438再送兩杯汽酒, 呢啲咪儀式感🍾 餐廳環境舒適, 唔會有人趕你食, 慢慢食慢慢傾🙆🏻♂️今期menu好有新意, 中西點心結合, 食到鹹點又食到甜點. 我鍾意由中式點心做開頭, 中式點心有金箔蝦餃皇, 蟹籽燒賣皇同素翅灌湯餃. 西式甜點有香芋麻糬蛋糕卷, 焦糖青蘋果慕絲蛋糕, 巨峰提子奶凍, 紅桑子朱古力拿破崙同傳統英式鬆餅配果醬同奶油忌廉.嚟呢度食飯真心坐得舒服, 氣氛輕鬆, 服務員態度好兼有禮貌. 而且餐廳裝修特別, 結合咗中國元素嘅壁畫同西式現代休閒風, 又帶點新潮古典風. 食物好睇得嚟亦好味, 感覺每一道菜都係由師傅用心製作. 我會再嚟食過💛個人必食推介: 金箔蝦餃皇, 焦糖青蘋果慕絲, 英式鬆餅返食指數: 🥑🥑🥑🥑(5🥑滿分) #二人下午茶 ($438)@thecharterhousehk______________________________📍陳家廚房 (灣仔)灣仔灣仔道20
💛個人必食推介: 金箔蝦餃皇, 焦糖青蘋果慕絲, 英式鬆餅
返食指數: 🥑🥑🥑🥑(5🥑滿分)
#二人下午茶 ($438)
@thecharterhousehk
📍陳家廚房 (灣仔)
灣仔灣仔道209-210號銅鑼灣利景酒店地庫1樓
#instafood #instafoodie #foodiegram #drinkdrinkeateatuide #drinkdrinkeateatguy #灣仔道 #利景酒店 #灣仔 #銅鑼灣 #灣仔美食 #銅鑼灣美食 #食好西