2021-12-15
銅鑼灣發現新開的日式西餐廳,明明位置方便,但就好少人知,食物好味性價比高,趁着未係好多人發現,一於去食多幾轉!是日餐湯係椰菜花湯,拉花令賣相更美觀,甜甜椰菜花味非常濃郁,帶有微細夥粒,口感層次分明。猩猩迷宮外表好有特色,九宮格形狀而且每隻碟同菜式都唔同,而有幾款尤其出眾!紅菜頭蕃薯沙律,2種口感的薯蓉和薯粒的組合,微微紅菜頭味亦唔帶草青,又帶有甜味比較似甜點。牛油果沙律,用檸檬調味,清新而帶微微酸味,非常開胃。大啡菇煎過後很柔軟,口感很好,而且菇汁超多,個人非常喜愛。黑松露炒滑蛋,味道好有質感,牛油香味配上黑松露香味,滿滿濃厚味覺享受。煙三文魚配蟹籽,煙三文魚味濃之餘又唔太鹹,平衡得很好,再配上蟹籽增加鮮味和微脆口感,層次又更分明。白酒牛油汁煮大蜆一上碟就聞到濃烈嘅牛油蒜香,而每粒蜆都係脹卜卜,一口咬落去啲肉汁爆哂出嚟,口感非常爽口嫩滑,充滿蒜油香之餘,仲有啲海鹹味,鮮味十足!香煎三文魚配三文魚籽甜蕃薯沙律西式三文魚親子料理,齋睇賣相都知煎得靚,魚肉魚皮煎到金金黃黃,三文魚子放係魚皮上作點綴,就好似寶石一樣。切開三文魚,魚皮極酥脆香口,感覺似食緊炸三文魚皮,而肉質嫩滑多汁,魚油味亦好香
牛油果沙律,用檸檬調味,清新而帶微微酸味,非常開胃。
大啡菇煎過後很柔軟,口感很好,而且菇汁超多,個人非常喜愛。
白酒牛油汁煮大蜆
香煎三文魚配三文魚籽甜蕃薯沙律
西式三文魚親子料理,齋睇賣相都知煎得靚,魚肉魚皮煎到金金黃黃,三文魚子放係魚皮上作點綴,就好似寶石一樣。切開三文魚,魚皮極酥脆香口,感覺似食緊炸三文魚皮,而肉質嫩滑多汁,魚油味亦好香好重;另外三文魚籽粒粒飽滿分明,鮮甜嘅魚籽汁喺口腔內爆發,齒頰留香。至於配菜方面,其實相當有心思,因為三文魚同三文魚籽都屬於比較濃味嘅食材,食得耐難免有少少膩,而甜蕃薯同蜜糖芥末醬混合正好可以中和一下,令風味更佳!
白桃四季春花果茶
西餐廳嚟講,好驚喜有花茶呢個選項,仲要係好飲。一嚟就嗅到清香白桃味,真係非常之香,茶味濃,飲落去會有少少甘,我覺得用嚟配搭甜品或者解油膩都係一個好選擇。
甜品係烤蘋果脆頂奶酥配曲奇雪糕,牛油餅底非常之脆,上面有蘋果,烤過後果糖味更濃又唔膩,加上甜度適中的曲奇雪糕造成冷熱口感,美味!