2022-12-17
洛奇冰室銅鑼灣登龍街一直都係美食集中地,前排經過見到有間港式冰室幾吸引;佢唔似其他冰室咁行懷舊港式味道嘅路線,反而結合咗新派嘅創意元素,忍唔住想入去試下~日式咖哩吉列豬扒蛋包飯 HK$62呢個蛋包飯嘅蛋漿多到同咖喱mix 埋一齊,第一眼見到已經覺得好邪惡;咖哩味道剛剛好,唔會太辣亦都唔會太稀,配埋白飯一齊食味道算唔錯,吉列豬排嘅炒漿唔會太厚食到成咀都係油,味道唔錯,如果塊豬排再鬆軟少少就更加好~芝士咸牛肉炒蛋潛艇 HK$38有冇人同我一樣去冰室係搵潛艇食架呢? 依家好多冰室都唔會再整潛艇,但明明就好好食!呢個潛艇有微微烘過,咬落去外層脆脆地,入面餡料用咗芝士咸牛肉炒蛋,成個感覺都好香口好惹味;如果潛艇個包搽上牛油嘅話我應該會更加鍾意~ 佢嘅薯條亦都炸得好香脆~整體感覺呢間冰室性價比真係極高,價錢唔貴之餘仲跟餐送野飲;本身我地想試下仍嘅招牌沙嗲牛,但我地去到已經賣曬,希望下次去食可以試佢嘅沙嗲牛啦~
日式咖哩吉列豬扒蛋包飯 HK$62
芝士咸牛肉炒蛋潛艇 HK$38