麻辣風雲係我地頭荃灣區一直都係熱店之一,亦都見好多Blogger有推介,主打傳統+新派既四川菜。酸菜魚同埋米線係佢地必試名物之一。同行朋友嗜辣,荃灣店係熱點比較爆棚,因為已經累積左一定程度嘅好評,知道銅鑼灣分店開咗冇耐趁未有咁多人要試一試。.餐廳係中式嘅風格,菜單設計、擺碟同埋裝修都加咗少少中式打卡元素。午市時間去,有午市套餐價錢合理所以盡情叫。.雲南小鍋米線 💲38 + 蒜泥白肉 💲38 + 特飲菊花蜜 💲18⭐️3.8/5見到有唔少人推介佢哋嘅米線,叫咗一碗雲南小鍋米線再跟餐加一份小食蒜泥白肉。米線叫咗小辣,辣度啱啱好。湯底杰身香濃,內有份量充足配料,其中肉碎都幾入味。米線份量十足,我覺得兩個人食都唔過分。其實小窩米線仲可以跟好多其他唔同嘅餸,一般米線鋪叫到嘅配料呢度都有。不過胃口唔大,想試比較特色嘅嘢,所以米線跟配左蒜泥白肉小食做餸。.蒜泥白肉味道正常發揮,四平八穩。優點係唔會太肥,因為我試過好多唔同嘅蒜泥白肉,有時白肉肥膏係厚到食唔到,呢一份嘅比例算剛剛好。佢唔係爆量蒜泥個一種食法,係用醬料調味。下面仲配青瓜絲解膩,不錯。.米線餐仲可以加配特飲,今日有兩款叫咗菊花蜜。襯返個餐廳環
⭐️3.8/5
米線餐仲可以加配特飲,今日有兩款叫咗菊花蜜。襯返個餐廳環境搞d gimmick 用酒埕酒杯上,打卡野幾得意,味道不過不失。
酸菜魚跟白飯 💲88
⭐️4.2/5
估唔到午市套餐都有餐廳名物酸菜魚叫,餐點評分係比佢既性價比。初初睇餐牌,見到晚市叫一盤酸菜魚索價💲268左右,午市💲88仲跟埋白飯。一心諗住應該係一人份量細細碗嘅試食價錢,因為始終四周圍叫呢一個菜式都唔會太平,因為知道功夫都幾多同埋份量都唔會太少,兩三百蚊起跳係合理價錢。結果上枱嚇一條,完整一大盤足二至三人份量。同行朋友仲問我哋會唔會叫錯咗散叫?酸菜魚有得揀酸度辣度麻度幾甜心。小試牛刀叫咗小辣小麻,結果真係唔太夠辣。中酸嘅酸度我覺得就啱啱好。魚片同薯粉份量一樣好多,索埋酸湯食幾開胃,我覺得唔使跟一碗飯都幾夠。
炸饅頭 💲58
⭐️4/5
餐廳嘅炸饅頭絕對係打卡嘅佳品, 原船上上檯嘅時候仲有乾冰效果,可惜效果好快冇晒未打得切🌝。呢一隻中式關公船設計我自己就幾一般😎,不過我係黎食嘢嘅唔係黎打卡嘅冇問題。炸饅頭一客六件,跟四款特色醬料,包括:傳統煉奶、蔥醬、朱古力同埋抹茶。我自己覺得抹茶醬唔錯,係抹茶粉溝煉奶。六件咁多,兩個人食埋正餐已經食唔晒。
總結:叫到成枱都係野,埋單都係兩百零蚊,呢個價錢已經食到好味又大盤嘅酸菜魚。喺銅鑼灣區,川菜嗜辣類餐廳都算係性價比幾高之選。
雲南小鍋米線
蒜泥白肉