2021-12-07
早前朋友介紹咗呢間新開既泰式餐廳,有日出開銅鑼灣就即刻走上去試。一開𨋢就見到一個波希米亞風的打卡位,忍唔著影咗兩張先坐低餐廳唔算好大,當日星期一都坐到8成滿,以樓上新開餐廳來說,成績真係好好等食物期間,聽到部分待應/廚師講泰文,相信都係泰國人做廚。睇餐牌先招牌泰式青芒魚外觀和味道都好有泰國feel。盲曹酥炸後鋪上未熟芒果(青芒)、花生、腰果、乾葱等撈成的泰式沙律。 魚肉已經切好一塊塊,方便進食,入口香脆,不過都要注意邊位的魚骨呀~ 沙律酸酸地,辣辣地,非常開胃。配上炸魚減去油膩感覺,兩個人食哂成條,連魚底d 肉都無放過。冬陰公海鮮炒飯炒得粒粒分明就基本,同時唔會炒得好乾。味道一開始覺得偏辣,但唔知係咪習慣咗又覺得無乜野,仲食到少少椰香味。炒飯裏面除了必有的蝦,仲有魷魚、帶子、菇等材料。黃金蝦餅 (4件)食泰國野點可以無蝦餅雖然寫4件,但餐廳將一開二,排得靚靚上碟。 蝦餅粉薄脆口,蝦肉打到起哂膠,入口彈牙熱香茅薑蜜個杯都有泰式風情,薑味偏重點,但又好啱呢排凍凍地飲。青檸梳打男人都係偏愛食辣野飲凍飲,解渴又解辣。
一開𨋢就見到一個波希米亞風的打卡位,忍唔著影咗兩張先坐低
等食物期間,聽到部分待應/廚師講泰文,相信都係泰國人做廚。
睇餐牌先
招牌泰式青芒魚
外觀和味道都好有泰國feel。
冬陰公海鮮炒飯
炒得粒粒分明就基本,同時唔會炒得好乾。
炒飯裏面除了必有的蝦,仲有魷魚、帶子、菇等材料。
黃金蝦餅 (4件)
食泰國野點可以無蝦餅
雖然寫4件,但餐廳將一開二,排得靚靚上碟。
蝦餅粉薄脆口,蝦肉打到起哂膠,入口彈牙
熱香茅薑蜜
個杯都有泰式風情,薑味偏重點,但又好啱呢排凍凍地飲。
青檸梳打
男人都係偏愛食辣野飲凍飲,解渴又解辣。