/ 麵檔銅鑼灣時代廣場附近嘅懷舊特色車仔麵檔🍜呢幾日不停落雨, 係時代廣場行完街就想近近地搵個地方食晚飯, 點知見到後面條街有間幾懷舊風嘅車仔麵檔幾搶眼, 就二話不說即刻去食🤣尼間麵檔以舊式屋邨為設計, 周圍都放置左八九十年代流行嘅黑膠唱片, 而且背景音樂都主要係香港懷舊金曲, 好有回憶🎼餐廳主要係用手機落單, 比一般車仔麵店更環保, 唔洗每人都用一張點餐紙又唔怕店員落錯單, 十分方便👍🏻食物價錢係銅鑼灣地區嚟講都好親民, 五餸$56, 四餸$50以及三餸$42🍜 超過20款餸菜選擇, 又有辣汁沙嗲醬同腩汁可以加, 更有小食同飲品可以散嗌😋分別嗌左兩碗五餸同男朋友share 加埋就好似變咗十餸🤣🤣總共食咗以下餸菜, 湯底加曬腩汁, 辣汁同沙嗲醬- 魚皮餃- 韭菜餃- 牛柏葉- 五香牛腩- 春卷- 香辣水魷- 清湯蘿蔔- 爆汁潮州牛丸- 懷舊豬大腸比較特別有驚喜嘅係五香牛腩, 煮得好軟淋同入味, 牛柏葉份量好多而且爽脆唔靭👍🏻而且每張枱都有一兜辣菜甫可以比客人任食, 我加左少少落碗麵到, 都幾辣幾好食架小食方面嗌咗以下:- 鮑汁雞腳 $28- 淨雞翼尖 $28- 懷舊咖喱魚蛋同水魷
/ 麵檔
銅鑼灣時代廣場附近嘅懷舊特色車仔麵檔🍜

分別嗌左兩碗五餸同男朋友share 加埋就好似變咗十餸🤣🤣
總共食咗以下餸菜, 湯底加曬腩汁, 辣汁同沙嗲醬
- 魚皮餃

小食方面嗌咗以下:
- 鮑汁雞腳 $28
- 淨雞翼尖 $28
- 懷舊咖喱魚蛋同水魷 $28
小食十分有驚喜, 全部份量都好多, 雞腳同雞翼尖都煮得好入味, 而魚蛋係屬於偏大粒爽口彈牙👍🏻👍🏻

整體來講我覺得性價比高, 地理位置優越, 食物平靚正之餘個環境仲可以打下卡添😍 老細仲好好人會周不時去問下食客意見, 希望煮得更好食, 建議大家經過都可以幫襯下👍🏻

📍 麵檔 (銅鑼灣)
銅鑼灣勿地臣街10號地舖