銅鑼灣多樓上Cafe大家都知,今日上咗嚟呢一間Groovy,文青小店嘅感覺,裝修簡潔,坐得好舒服~雖然set dinner嘅選擇唔算好多,但係每一個都非常吸引,揀咗好耐😖前菜我就揀咗素食雜果沙律,牛油生菜新鮮爽脆,另外生果亦都非常多種類,包括張相見到嘅車厘茄、青瓜、橙之外,仲有士多啤梨同藍莓等等😙而男朋友就加咗$35要煙三文魚他他~一上到枱以為係芫荽嚟嘅,但係食落口完全唔係芫荽嗰種味,香草配合埋粒狀嘅煙三文魚,好清新,滿足晒男朋友呢個煙三文魚控😋是日濃湯係蘑菇湯,感覺到非常之足料,蘑菇蓉打到爛晒,所以爆發住好香嘅菇味,入口順滑~我叫嘅主菜係慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條 ($299),上到碟已經聞到封門柳好香,生熟程度啱啱好,切開唔會有血水,但亦都唔會好嚡,封門柳呢個部位出晒名肉味香,呢個都唔例外,加上份量都幾多,食完係好滿足嘅~佢呢個青醬都比較辣,但我食得比較重口味,所以我覺得個配搭都幾好👍🏻佢嘅配菜就更加豐富,有甘筍、椰菜仔、蒜頭同薯條,感覺亦都唔係Hea你,認真出品🫶🏻男朋友嗰個就係慢煮香料油封豬鞍配西班牙紅椒果仁醬&炸薯條 ($288)~佢的確冇改錯名,塊豬鞍係非常之強嘅

素食雜果沙律

煙三文魚他他

蘑菇湯

慢煮安格斯封門柳配阿根庭青醬&炸薯條

男朋友嗰個就係慢煮香料油封豬鞍配西班牙紅椒果仁醬&炸薯條 ($288)~佢的確冇改錯名,塊豬鞍係非常之強嘅香料味,亦都見到裏面嘅肉質係好鮮嫩,而佢嘅紅椒果仁醬相對仲冇青醬咁刺激,而又可以吊到豬鞍嗰種肉味出嚟😆
慢煮香料油封豬鞍配西班牙紅椒果仁醬&炸薯條

其實食到呢度已經相當飽,但呢個set仲有甜品嘅~本身跟嘅係意式奶凍佐雪糕~奶凍嘅伯爵茶味好香,而雪糕嘅雲呢拿亦正好中和咗茶味嘅苦澀😋另外我哋都加咗$20要佢嘅巴斯克芝士蛋糕,男朋友大讚芝士味勁濃,而且佢嘅中間真係流心嘅😆我就好鍾意佢面頭嗰種微微嘅焦香味😆

呢個餐都有嘢飲,男朋友飲咗Elder Flowers Lemon Soda,好清新而且好有氣,勁爽😋而我就叫咗Macha Latte,個拉花拉得好靚,抹茶味偏重,抹茶愛好者唔好錯過😗

我哋兩個咁大食嘅人都捧住個肚走,又飽又滿足,店員亦好有笑容,而且個環境好舒服,令到我哋可以慢慢食,好休閒😗
2023-11-12
素食雜果沙律