2022-10-16
上次同中學同學試過一次晚餐,用餐經驗十分愉快,決定約其他朋友再訪Zappy 。Menu改動不大,係飲品方面多左啲cocktail 🍸同mocktail。今次試左鹹蛋黃薯條同香脆辣蝦米著條🍟,當日冇薯角,所以餐廳經諮詢後轉左薯條比我地。個鹹蛋黃薯條好香,每條薯條都沾滿鹹蛋黃醬,至於另一款薯條係更加香口😋,再加上微辣,十分適合送酒。主菜方面試左安格斯肉眼牛扒🥩同烤加拿大豬鞍,兩款主菜都非常有水準,充滿住肉汁。個人比較鍾意食牛,覺得佢塊牛夠大塊又有牛味,配菜又好食,絕對會encore。意粉方面,今次嗌左煙三文魚菠菜意大利飯同XO醬大蝦意粉,意大利飯比較清淡,但啲煙三文魚同菠菜份量多,飯上仲加左啲三文魚籽,成碟飯好靚又好味。XO醬大蝦意粉仍然保持水準,🦐蝦肉彈牙再配上惹味意大利麵,絕對係必食。另外,貝殼鍋今次試左喇沙汁,個人覺得冬蔭功更出色,可能自己鍾意食辣。呢間樓上小店,店員友善,食物質素高,坐得又舒服,非常適合與三五知己聚會。