2021-11-15
早幾日下晝經過L Square樓下見到有姨姨派傳單,宣傳新泰國餐廳新張期間八折, 當晚就帶同好朋友慶祝生日,致電預約窗邊位置, 跟店員說明慶祝生日,順便預訂了一些特色菜式,上到去餐廳被安排到窗邊餐枱配高椅子,自成一角, 餐廳氣氛好chill, 燈光較暗, 有多盞籐製燈飾, 令人非常放鬆由於新開張關係, 餐廳負責接待客人的副經理細心問我地鍾意食咩類型食物又或有沒有食物敏感, 然後才推介幾款菜式, 服務態度非常好, 以客為先四式小食拼盤:拼盤賣相非常精緻, 就像迴旋木馬加韆鞦, 四式小食包括有泰式生蝦、鳳爪、柚子蝦沙律、雙丸串, 每款食物各有兩小碟, 最欣賞係柚子蝦沙律, 好清新, 而且蝦肉厚身而彈牙, 其次是泰式生蝦, 酸辣汁顯得很刺激, 越食越過癮。雙丸串正正是泰國街頭小食入面嘅丸子, 食到泰國風味, 好掛住泰國呀。好友讚鳳爪好入味兼爽口。沙嗲雞肉豬肉串燒雙拼:雞肉豬肉各兩串, 份量唔多, 不過一定要讚沙嗲汁很出色, 是濃濃的花生醬沙嗲汁, 比坊間的沙嗲更濃味。 冬蔭公海鮮湯:雖然係細湯碗, 不過一打開碗蓋就見到好多海鮮,大蝦、青口、鮮帶子、蘑菇, 好足料,冬蔭公辣中帶酸再加上海鮮嘅鮮
宣傳新泰國餐廳新張期間八折, 當晚就帶同好朋友慶祝生日,
致電預約窗邊位置, 跟店員說明慶祝生日,
四式小食拼盤:
拼盤賣相非常精緻, 就像迴旋木馬加韆鞦,
四式小食包括有泰式生蝦、鳳爪、柚子蝦沙律、雙丸串,
每款食物各有兩小碟, 最欣賞係柚子蝦沙律, 好清新,
好友讚鳳爪好入味兼爽口。
沙嗲雞肉豬肉串燒雙拼:
雞肉豬肉各兩串, 份量唔多,
不過一定要讚沙嗲汁很出色, 是濃濃的花生醬沙嗲汁,
比坊間的沙嗲更濃味。
冬蔭公海鮮湯:
雖然係細湯碗, 不過一打開碗蓋就見到好多海鮮,
大蝦、青口、鮮帶子、蘑菇, 好足料,
冬蔭公辣中帶酸再加上海鮮嘅鮮甜, 好滿意,
特別鍾意大大隻鮮帶子, 超新鮮。
泰式燒美國prime 肉眼扖:
賣相擺碟有別一般泰菜館, 盛器內放有乾冰,
甫上枱就自然吸睛。肉眼沾上特製的調味汁,
好開胃, 唔會有油膩感。旁邊仲有幾口糯米飯,
啱晒鍾意湊米氣嘅人。
黃咖哩軟殼蟹配農夫包:
份量好大, 黃咖哩好香而且適合香港人口味,
惹味得嚟又唔會好辣, 切一些農夫包點咖哩, 好正。
西米露 . 千層糕:
原本西米露無乜味, 但內有一片甜甜的蜜瓜, 令西米露加分,
略嫌蜜瓜太大片, 難以進食。
千層糕好香好濃的椰汁班蘭味道, 好想食多一件
椰青 + 熱香茅薑蜜
Overall 我同好友都好滿意今餐飯, 要讚餐廳細緻位連餐具及餐椅都係同一色系,
下次一定會再嚟, 可能會再幫襯Lunch Set, 以後嚟銅鑼灣就多一個泰國菜選擇