2018-02-22
銅鑼灣登龍街不嬲都出名多野食,當中永光中心就係表表者啦!今次就去左17樓嘅JK Kitchen去食越南野!黎到餐廳出面仲以為去錯左其他食西餐嘅地方添,入到去見到牆上有不同的紙貼公仔戴著signiture嘅越南帽先安心啲。餐廳地方不是很大,平靜的星期三午飯時候,店面眼見只有兩個店員,看得出應該是小本自家經營的。只係坐低左大約五分鐘,店外就已經有條小人龍了,所以大家如果要午飯時間黎嘅話,打電話去餐廳就最保險了!JK炸併(春卷2件,雞亦2件,蔗蝦2件,炸薯仔絲蝦2件,香茅煎魚餅2件)($115),樣樣都食到啲,最啱我呢啲選擇困難症的人。全部都係即叫即炸的,當中最欣賞的就係蔗蝦,出面有啲餐廳有時會貪快是但炸完就算,又或者炸得太過,以佢地炸得啱啱好,唔會過乾。味道亦都好強,點埋啲甜辣醬就perfect!香茅豬扒撈檬($68),豬醃得好夠味,又唔會好硬。啲汁係一碗咁另上嘅,本來覺得一定唔夠啦,仲諗住叫佢俾多一碗我,友人叫我即管試下先。原來真係啱啱好足夠,哈哈!連埋啲生菜一起食,確實好refreshing!朋友就叫左菠蘿豬頸肉炒飯($78),一上菜我已經俾佢啲色吸引住!泰式定係越式嘅菠蘿炒飯都好,永
朋友就叫左菠蘿豬頸肉炒飯($78),一上菜我已經俾佢啲色吸引住!泰式定係越式嘅菠蘿炒飯都好,永遠都係會食哂啲豬肉鬆先嘅。唔例外,今次的飯每一啖都有配料,絕對唔會偷工減料!豬頸肉外皮都燒得好脆。
飯類同麵類都有一杯餐飲送的,我哋兩個都選擇左熱生薑蜜。本身都諗著係啲蜜醬沖出黎,唔會有咩驚喜啦,點知啲薑真係見到一片片嘅,可能係因為杯比較細小嘅關係,水小醬多,自己又唔係太愛甜,建議唔太喜歡甜野朋友可以要求要多杯水沖淡下就可以了!