2017-03-03 986 瀏覽
果日係銅鑼灣行左成日,肚餓到就快暈,同朋友又想搵間好坐的餐廳食埋晚飯抖一陣,一致決定要去食韓國野,上網睇睇我地附近就有間韓國餐廳首爾家.佢係係酒店入面1/F, 酒店入邊會有韓國餐廳真係好小見, 所以就決定左食佢啦!上到去環境唔錯,有分有燒烤和沒燒烤台,我地緊係選有燒烤的啦!首先上左8道前菜,味道不錯,爽軟咸甜樣樣有, 最最最鐘意既就係甜薯仔同魚仔 食呢2樣野都令我諗返起去韓國食韓牛既感覺, 好有風味,再者就係韓國泡菜…今次係首爾家食既泡菜好岩香港人胃口, 唔會苦澀, 又唔太辣, 味道剛剛好!到左上菜既時間啦 首先黎既就係要我地自己燒既五花肉同埋牛肋骨(醃過既), 我同朋友立即就把成條牛肋骨 $138放去爐度燒, 個爐火喉十足, 燒幾燒就已經開始熟, 但係又唔會燶低, 燒出黎既肉好食, 牛肉入邊都好鬆軟 醃汁甜甜地而且輕煎後牛油帶出的牛香味絕對令人驚喜, 真係好似我係首爾食過既韓牛, 十分回味!五花肉一定係韓燒必食既肉啦~黎到見到份五花肉都好大份 $128 係絕對抵食, 肉質都好新鮮, 食落口又唔算太肥…再點DD韓式辣醬同麻油增加五花肉本身既鮮味, 而且食落口肉地唔會好硬, 都唔錯..朋

8道前菜
牛肋骨
五花肉一定係韓燒必食既肉啦~黎到見到份五花肉都好大份 $128 係絕對抵食, 肉質都好新鮮, 食落口又唔算太肥…再點DD韓式辣醬同麻油增加五花肉本身既鮮味, 而且食落口肉地唔會好硬, 都唔錯..朋友一度食都一度讚好~
五花腩肉
韓式冷湯(面)$88 酸酸的令人胃口大增,攪到我重叫多左個白飯食....食完凍野,最後叫多了一個豆醬雜錦湯$88這有淡淡的清香,材料十足,精神又暖胃,這一晚首爾家的晚餐十分滿足!
2017-03-01
8道前菜