餐廳: 渝酸辣粉
資訊:

想食酸辣粉除左可以去連鎖店外,有時細店更有風味😌 多次經過耀華街都留意唔到原來有間川菜館,店舖細係細左啲,大概只坐到5-6檯客,但店員態度唔錯,有賓至如歸嘅感覺😎《 重慶酸辣粉 》 $40 3.5 / 5湯頭好傳統好地道,酸同辣嘅比例恰到好處,既係酸咪咪好開胃,亦有麻辣後勁,幾嗆喉🤯 可惜薯粉偏幼身同淋,雖然更能吸收湯汁,不過口感就差啲唔算彈牙🤏《 成都肥腸粉 》 $58 4 / 5可以選辣湯或以胡椒做底嘅白湯,今次揀左白因為配肥腸好似更夾😝 湯底好濃郁好大浸胡椒味,飲落養身又暖胃,後勁有少少胡椒辣😋 粉麵方面就比酸辣粉優勝👍🏻 爽口彈牙,係份量細左啲;至於肥腸好碎濕濕,無咬口之餘份量亦較少,哩碗係湯頭同麵質獲勝😌《 夫妻肺片 》$78 3 / 5經過前面兩道麻辣主食嘅洗禮之後,呢味麻辣夫妻肺片就相對有啲平實🧐肉片滲滿麻辣醬油,肉質實淨有咬感,作為佐酒小食係唔錯,唯獨醬料味道唔算突出,所以整體評價一般🥺《 麻麻地奶凍 》 $45 4.5 / 5麻麻地嘅唔係講味道,而係食完呢個甜品之後嘅舌頭👅會有麻麻痹痹嘅感覺🥴 皆因甜品加入左香料,除左奶凍好濃郁奶香,仲有嫩滑嘅口感外,食到底更會

重慶酸辣粉

《 重慶酸辣粉 》 $40 3.5 / 5
成都肥腸粉

《 成都肥腸粉 》 $58 4 / 5

夫妻肺片

《 夫妻肺片 》$78 3 / 5

麻麻地奶凍

《 麻麻地奶凍 》 $45 4.5 / 5
麻麻地嘅唔係講味道,而係食完呢個甜品之後嘅舌頭👅會有麻麻痹痹嘅感覺🥴 皆因甜品加入左香料,除左奶凍好濃郁奶香,仲有嫩滑嘅口感外,食到底更會有麻香,初頭食少少怪,但食多幾啖就上癮🤤 好值得試😋

整體食物雖然無傳聞中咁驚艷,但仍然係好有特色嘅川菜館👍🏻

———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛