2023-09-28 43 瀏覽
今日放工之後有個同事推介咗一間好正嘅西班牙菜餐廳,話冇咩人知,食完覺得好值得推薦俾大家試下🫶。餐廳就叫Casamigos,喺銅鑼灣駱克站三樓~ 我地入去時,Bartender就好熱情地問我地想飲咩酒,用心地介紹各款cocktail,最後我哋揀咗以下兩款酒嚟開胃:🍹 Special Tailor Cocktail - Lady from Ulanara 🍹
酒入面有Gin、Branca Menta即係甘草味既酒、黃桃、蘋果汁同青瓜。飲起上黎散發出清新嘅氣息。呢個組合真係出奇地好,甘草嘅香氣同水果嘅甜味完美結合,而青瓜嘅清涼令整杯酒更加爽口。🍹 Alubafika 🍹Bartender話呢個名係inspired 自日本漫畫「聖鬥士星矢冥王神話The Lost Canvas」既雙魚座黃金聖鬥士
呢杯酒用咗Vanila Vodka、熱情果、青檸汁、士多啤梨、蛋白同玫瑰糖水調制。佢散發迷人嘅花香同水果香氣,口感豐富而滑順。士多啤梨微酸嘅味道同熱情果嘅獨特風味互相融合,對於唔太飲得酒既人黎講十分容易入口。🐚🐙 椰香帶子八爪魚刺身薄片 (Scallop & Octopus Ceviche w/ Co

🍹 Alubafika 🍹

🐚🐙 椰香帶子八爪魚刺身薄片 (Scallop & Octopus Ceviche w/ Coconut Puree): 呢道菜係結合咗帶子同八爪魚刺身,再加埋椰香純蓉,味道好特別。薄片鮮嫩多汁,加咗椰子令味道更加獨特,唔會掩蓋到刺身嘅鮮甜味道。

🐂 牛他他 (Beef Tartare): 呢道牛他他係用新鮮牛肉切碎同香料混合製成嘅。每一口都散發濃郁嘅肉香同微妙嘅調味,味道超出色。牛肉鮮嫩多汁,帶有酸辣同蔥蒜香味。

🦆 香煎鵝肝多士配無花果醬 (Pan Seared Foie Gras Toast): 呢道菜主要有香煎嘅鵝肝同濃郁嘅無花果醬。鵝肝嘅鮮嫩同多士嘅酥脆組合得完美,無花果醬嘅甜味平衡咗整道菜嘅口感。香煎鵝肝多士配無花果醬煎得香口,油脂豐富。

🍤 橄欖油大蒜虎蝦:呢道虎蝦係用橄欖油同大蒜炒製,每隻虎蝦都鮮嫩多汁,同埋有濃郁嘅大蒜香氣。蒜油同蝦嘅鮮味相得益彰,蘸埋麵包都唔會膩。

🐮 砵酒燉穀飼牛面頰:呢道牛面頰燉煮喺砵酒醬汁度,肉質鮮嫩到幾乎可以融化喺口中。砵酒燉穀飼牛面頰嘅口感軟滑,十分出色。

🐷 西班牙烤乳豬 1/4:呢道西班牙烤乳豬外脆內嫩,每一口都帶嚟豐富嘅肉汁同酥脆嘅烤豬皮。乳豬皮脆口,肉質鮮嫩,再加上法國肝菌醬汁增添咗層次,味道更加高貴。

🍫 72% 黑朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕:呢個黑朱古力蛋糕係用72%黑朱古力製成嘅,同埋配上香氣撲鼻嘅雲呢拿雪糕。蛋糕濃郁嘅朱古力味同雲呢拿雪糕嘅甜味完美結合,口感好豐富。