2017-07-31
登龍街比人既感覺已經係梗有一間食肆係左近。隨住幾個商場相繼落成,新餐廳不斷湧現,今日去食左其中一間。餐廳剛開業,大大個banner寫住全單88折,等我有個入去既理由。室內環境光猛,同埋可能仲係岩岩新開,地方都幾整潔。餐牌上既粉類都有十幾款,仲可以跟小食,野飲變套餐。越式生牛肉牛骨湯河粉 $58紅紅的生牛肉份量都幾豐富,而且牛肉薄薄地,易熟又易吃。先將生牛肉浸熟,入口香腍,牛骨湯雖然未算好濃味,但就散發住牛香味。3+2撈檬 $70一般街外的撈檬都要$50左右,而呢個$70撈檬的材料非常豐富,有越式扎肉、烤脆豬肉、古法烤牛肉、豬頸肉絲和手撕雞,來個大雜燴,感覺就更抵食。先加餐廳的酸醋撈勻整個檬粉,令檬粉可以充分吸收酸醋的味道。檬粉細滑,酸酸地非常開胃。海膽越式春卷 $34 +餐越式春卷雖然常見,但配上海膽的確有啅頭。海膽不算吝嗇,在嚐到越式春卷的香脆同時,又會吃到海膽的鮮甜和入口即溶,絕對是非常有新鮮感的配搭。蒜香牛油脆雞翼 $16 +餐雞翼非常香脆,而且散發著強烈的蒜香和牛油香。三檸七喜 $16 +餐三檸(青檸,檸檬,和咸檸)配七喜,酸酸咸咸的味道,解渴又開胃。雖然銅鑼灣一帶食肆多,但越
越式生牛肉牛骨湯河粉
3+2撈檬
海膽越式春卷
蒜香牛油脆雞翼
雞翼非常香脆,而且散發著強烈的蒜香和牛油香。
三檸七喜
雖然銅鑼灣一帶食肆多,但越式餐廳的確少之又少,相信這家餐廳在人氣食街應可殺出一條血路。