2024-01-12
近排天氣凍凍地,有太陽又有風就好想去露營,近近地就去咗銅鑼灣一間以露營為主嘅餐廳烤肉,感受吓露營嘅氣氛🎄露營生活套餐 $988近住聖誕節,餐廳就推出咗聖誕套餐,套餐有晒前菜烤肉煮食甜品,啱晒啲唔想煩又想試好多嘢食嘅人🎉前菜前菜有海蜇青瓜絲,秋葵同番薯,全部都酸酸甜甜好開胃🎊小菜之後就沙律同刺身,沙律係黑椒燒和牛火箭菜沙律,和牛輕輕燒過,肉質仲好嫩滑,加埋黑椒好惹味,配返個火箭菜沙律就啱啱好刺身包咗新鮮運到嘅日本池魚,魚油甘香細嫩入口質感爽脆,仲包咗三款指定嘅刺身-帶子北寄貝劍魚,尤其帶子最出色,十分肥美同鮮甜,仲可以自選兩款刺身,叫咗個拖羅同吞拿魚赤身,拖羅帶點油脂非常甘香,加埋油脂少但肉質有咬口既赤身,唔會食到出邊成日有既雪櫃味,好新鮮⛄️之後就重頭戲-燒肉☃️宮崎和牛6點盛合餐廳好窩心,每款牛都有個標誌,由大眾化到稀有部份的牛肉也有提供,牛肉味都好濃郁,果然係新鮮日本直送龜之子:即和尚頭中心外側,油花如龜紋,口感極為細緻柔嫩牛小排:即胸腔左右兩側,肉質較結實牛肉味濃厚沙巴當:即牛肩胛近肋骨嘅位置,油脂較多識落嫩滑後腰背:油花較少,肉味較突出和尚頭:即牛後腿肉內側,稀有部份之一,油脂豐厚
🎄露營生活套餐 $988
🎉前菜
前菜有海蜇青瓜絲,秋葵同番薯,全部都酸酸甜甜好開胃
🎊小菜
⛄️之後就重頭戲-燒肉
☃️宮崎和牛6點盛合
龜之子:即和尚頭中心外側,油花如龜紋,口感極為細緻柔嫩
牛小排:即胸腔左右兩側,肉質較結實牛肉味濃厚
沙巴當:即牛肩胛近肋骨嘅位置,油脂較多識落嫩滑
後腰背:油花較少,肉味較突出
和尚頭:即牛後腿肉內側,稀有部份之一,油脂豐厚,燒燒下就已經聞到濃濃嘅和牛香味,食落好嫩滑有入口即溶嘅感覺
友三角:即牛腿肉嘅三角部份,帶霜降紋,牛肉香味都係好濃郁,同和尚頭都入口漬花嘅感覺
西冷:即牛腰脊部份,肉質彈性,肉味最濃郁
☃️香辣美國野雞仔半隻
雞肉猛火燒到肉汁超Juicy,而且預先調味好惹味,完全唔使點醬汁
🦌創意料理-海鮮上湯帶子煮
嘩海鮮湯十分鮮甜濃郁,令到帶子嘅鮮味更突出,加上輕輕煎個帶子帶灸燒香,加埋濃郁嘅海膽,十分鮮味回甜
🎀甜品-朱古力火鍋
朱古力醬出到嚟係暖暖嘅,仲有日本士多啤梨棉花糖手指餅去點朱古力醬,朱古力醬唔會太甜,作為完美既句號,如果朱古力可以有個爐輕輕煲住就更完美了