2023-12-31
晏晝午餐終於去咗想試好耐嘅鐘路雞林辣炖雞湯元祖店,1965年喺韓國開業到宜家已經超過40間分店,嚟到香港開分店梗係要去捧下場😍🥢辣炖雞湯🐓🍲 (S-2人份) $328鍾意食辣嘅我就叫咗辣炖雞湯,其實韓國店只有辣炖雞湯,但店員話迎合返香港人口味,所以設有唔辣嘅炖雞湯,如果人多仲可以叫M-3人份/L-4人份量辣炖雞湯一上枱就聞到好香嘅蒜香味🧄,見到有好大堆蒜蓉,店員建議把部分蒜蓉放在醬油碟內,可以把雞肉沾上蒜蓉和醬油一起食,炖煮嘅雞用上本地新鮮白雞🐔,雞肉肉質好嫩滑有雞味,而鍋內仲有韓國年糕、薯仔🥔、大葱,飲埋個湯仲醒神😋🥢芝士炒飯 🧀🍚 $50辣炖雞湯食到最尾咁上下,店員話可以用餘下辣湯用嚟整個芝士炒飯,果然好味炒飯吸收哂個湯精華而且仲拉哂絲🥢泡菜煎餅 $70泡菜煎餅煎得好香脆,而且有6塊,可以同朋友分享😎🥤菠蘿汁🍍 $24🥤蜜桃汁🍑 $24
🥢辣炖雞湯🐓🍲 (S-2人份) $328
🥢芝士炒飯 🧀🍚 $50