2019-08-22 182 瀏覽
突然很想食台灣菜,就揀咗銅鑼灣呢間古早味, 餐廳非常近地鐵站銅鑼灣c出口行兩分鐘就到。天氣非常熱,一到餐廳就叫咗杯檸檬冬瓜愛玉露 ,非常解渴,十分適合夏天消暑,味道不會太甜,檸檬加冬瓜茶 非常夾。 前菜 叫咗鹽酥雞粒 ,一口軟殼蟹 ,兩款食物都非常香口,非常脆。之後叫咗個蝦餅 ,蝦餅非常好食 ,十分彈牙, 可以encore 。之後再叫咗兩個菜 ,上湯白菜 和炒四季豆。 上湯非常清甜 白菜也非常爽口,菜十分新鮮。四季豆也炒得非常入味。之後再叫咗個海鮮籠仔飯, 籠仔飯大概要等廿分鐘,即叫即蒸非常有海鮮味 ,籠仔飯嘅口感有點像糯米飯,有趙口嘅感覺,但食落又不會覺得太油膩 ,值得推介!最後仲叫咗一個芋圓甜品 ,芋圓分量亦不少,有仙草芋圓彈牙爽口鍾意食芋圓嘅朋友必叫。這間餐廳每款小菜也不算太貴, 人均大概消費每人 100元。
這間餐廳每款小菜也不算太貴, 人均大概消費每人 100元。