2018-06-30 329 瀏覽
今日收工後,就同朋友食個便飯,就搵左一間有好多家常便飯既餐廳食下。餐廳上都係卡位,入到去都幾多人下,同埋聞到好香,估計應該幾好食😋餐牌上小菜選擇有好多,而且仲有鐵板扒,又有經濟既二人餐都係$188。同朋友點左個二人餐加左個餸,包兩碗例湯同白飯。今日既例湯係眉豆煲雞腳湯,老火湯最重要係夠火喉,飲落碗湯完全唔同外面茶餐廳既例湯質素。雖然係跟餐送既,但係飲落一點都唔馬虎,湯既色澤好深色,飲落極為有味,而且唔係飲得出碗湯好足料,完全無加味精,就好似飲梗屋企媽咪煲既湯一樣,熱辣辣咁上枱,再食埋入面既雞腳,感覺好滿足😋Xo醬粉絲生蠔煲呢個極級推介,完全估唔到係茶餐廳可以食到呢個質素。生蠔全部都大大粒脹卜卜,食落都好鮮甜惹味,而且入面起碼有成八隻以上,非常足料。底下既粉絲都無失望,鍾意食粉絲既朋友仔今次就一定滿足,因為粉絲全部索哂xo醬同蠔既鮮味,而且粉絲處理得岩岩好,食落味道好吸引,最後全部食哂。家鄕梅菜扣肉呢個梅菜扣肉煲都值得一試,扣肉既肥瘦比例剛剛好,梅菜用來送白飯一流,夠咸味但唔會太過咸。而且扣肉夠肥,有一半係瘦,炆得夠入味,肉同皮都沾滿了梅菜的味道,食完令人回味。魚香茄子煲我最欣賞呢間餐廳

同朋友點左個二人餐加左個餸,包兩碗例湯同白飯。

Xo醬粉絲生蠔煲

家鄕梅菜扣肉

魚香茄子煲
我最欣賞呢間餐廳就係上枱時每樣餸同湯都keep住好熱好新鮮,同埋食落小菜都好夠鑊氣,呢點加左唔少分。魚香茄子煲上枱香噴噴,食落茄子都好夠林,而且肉碎都夠多,用來撈飯真係好正,有小小辣得來但都充滿鹹魚香,同會食到有鹹魚係入面。

椒鹽焗豬扒
呢味餸份量都唔小,起碼有十塊,每塊都煎到金黃色,食落都好香椒鹽既味,而且加左小小蒜,令豬扒味道更加出色,內裡肉質都夠嫩滑,口感不錯。
菜心唔洗落任何蠔油同豉油都夠原汁原味。
整體水準不錯,小菜夠鑊氣,充滿大排檔風味。