2021-04-20
今晚去左間有情調的餐廳,見到有個projector screen 同live band舞台,相信可以比人包場攪event 都得,晚餐有4道菜,難得價錢都係響$208-358 ,實在太優惠,而且好優質,餐湯選了干邑龍蝦湯, 有一大隻蝦,好爽口,鮮甜,個湯底好香濃,配埋香脆蒜蓉包,爽曬啲濃湯,好味。頭盤係香煎法式鵝肝,中間夾著焦糖蘋果,底層夾了脆多士,鵝肝夠大塊,點上黑醋,可以中和膩口感。主菜叫了澳洲M6威靈頓牛柳($358),期待已久,終於可以食到, 酥皮外脆內軟,唔會太厚皮,好正,中間有蘑菇碎夾心,好香,牛扒指定熟度,真的剛好,牛肉香味好濃,而且好多配菜,我喜愛菠菜。飲品叫了杯白酒,雖然今晚食紅肉餸紅酒較適合,但自己情有獨鍾飲白酒,今晚有三款house wine, 我選了來自阿根廷的Chardonnay ,夠fruity ,好飲呀!甜品係開心果gelato, 聽落都好吸引,食落真係好香開心果味,有斷粒粒開心果仁有嚼口。