喺銅鑼灣行街街個陣,突然落大雨,就去咗呢間Chimpz日式西餐廳到食晚餐加避避雨先~裝修以日式為主,以猩猩公仔做標緻,配田園風嘅裝飾,令人好舒服。店員見我地多嘢拎仲比收納籃我哋放嘢,服務體貼~先叫2 個小食, 日本海膽流心忌廉餅,見上網推介所以都跟風,一切開忌廉餅,流心海膽湧出嚟,口感外脆內軟,海膽味香濃,的確唔錯!另一款就係我好鐘意食嘅水牛城雞翼,鐘意佢夠香脆而酸酸辣辣咁,好開胃!主菜我地叫咗意大利黑松露牛肝菌意粉,黑松露味好香濃, 仲帶有蒜香味估唔到黑松露同蒜味咁夾 ,creamy得嚟唔油膩,意粉軟硬適中,掛汁力強!另一個就係打卡必食嘅 日本甲羅燒蟹膏味噌回意大利飯, 平時好白好驚甲羅燒蟹膏腥味好重,呢個完全唔會,仲好鮮,意大利飯軟硬剛好, 配洋蔥、蘿蔔、黃紅椒等,口感同味道都好豐富!甜品就叫咗法式焦糖燉蛋,整體唔太甜!上層香脆嘅焦糖配下面軟身嘅燉蛋,口感豐富而香滑而日本麻薯窩夫餅焦糖醬配雪糕, 窩夫餅外層較硬,同平時食嘅日式窩夫餅雪糕一樣,不過不失,較飽肚!餐廳雖細間,但食物質素高,睇得出食物製作好用心,而且服務態度體貼良好,好值得叫埋朋友再去聚聚!