餐廳: 富臨飯店阿一鮑魚
資訊:

2024-06-27 2999 瀏覽
很少寫食評因為覺得食野係非常個人,口味亦都冇準則。 但今次嘅體驗真係令人徹底失望。見網上好多好評, 加上有影片分享平台介紹過, 滿心期待去試呢間推崇對出品有要求, 對味道有講究嘅餐廳。 由於只係普通飯聚,想一試佢哋嘅小菜, 所以冇叫到鮑魚海味之類嘅名貴菜式。 但餐牌嘅小菜都非普通價錢,普遍都3, 4百一道。是夜叫左豉油王炒鱔球,荔芋鳳尾蝦及陳皮牛肉餅。先黎炒鱔球, 第一口已經腥到不得了, 以為只係偶然一舊, 再食多兩舊都係非常腥。 問經理係咪正常, 經理竟然答左我地一堆令人難以至信嘅說話。 經理解釋鱔本身有腥味係正常, 佢哋都有落酒亦煎香過,而且淡水魚一般都係咁。 其實我地都明有些魚係特別腥, 但相信咁高質嘅餐廳吾會吾識處理呢個餸。 而且經理連了解嘅興趣都冇就已經用呢翻說話去打發我地。 最後我地冇繼續問, 只係繼續食飯, 但個鱔就冇繼續食落去, 因為真係好難頂。跟住到荔芋蝦, 賣相非常好,亦都炸得鬆化, 奈何隻鳳尾蝦竟然又霉又吾新鮮。 第一隻還好, 只係霉, 食第二隻直頭食到一浸濃郁嘅腥臭, 吾知係咪蝦腸冇整乾淨還是蝦真係好吾新鮮。 結果又係無法完成。至於陳皮牛肉尚好,陳皮夠香, 牛肉
至於陳皮牛肉尚好,陳皮夠香, 牛肉餅都嫩不會過實, 味道不錯。
最後, 連原本一心想試嘅陳皮紅豆沙都決定放棄不試, 因為枱面已經有很多失望嘅菜式,胃口都開吾到。
非常無奈, 吾知道係咪要維持擲星就只係主攻做好鮑魚等名貴套餐,其他就求求其其。 吾知係因為小菜嘅廚師並非主廚還是經營成本所以有所取捨。 但我覺得, 收得3, 4百蚊一碟小菜,(餐牌上普遍都3,4百一個餸)亦係名氣甚高嘅餐廳, 係咪應該每樣出品, 服務都係一致。 如果因為客人吾係光顧鮑魚等名貴菜式就只會得到咁樣嘅質素,真係吾明白所謂星嘅準則。對呢間餐廳都非常失望,完全不值一試。

2024-06-26