2018-08-11 1277 瀏覽
銅鑼灣渣甸街上原本有隻老虎,呢幾日,老虎迎來左佢既幸福💕⋯⋯「幸福堂」。同「老虎堂」一樣,「幸福堂」都系台灣過江龍勇闖香港,兩間鋪一牆之隔,齊齊主打大賣黑糖珍珠奶!好似火星撞地球咁擦出火花,「老虎」的人龍就屈入後巷打蛇餅,「幸福」的人龍就一字排開見不到尾,即使落緊雨都依然揚揚灑灑壯觀又有趣,行過路過就算唔幫襯的人都忍不住駐足圍觀。而我,今天原本系來探老虎,見到「老虎」的「幸福」那麼近,點都要沾下「老虎」的光,「幸福」來了⋯⋯主打系^焰遇幸福^黑糖珍珠鮮奶,當然仲有十幾種名字有趣又賣相靚仔的飲品,比如水母勇闖大海鮮,爺爺泡的茶,喝掉優綠....全部都好吸引,全部都想試,不過今天只是試業,所以只賣主打黑糖珍珠鮮奶。幸福的指南,如何正確喝到幸福滋味?Step 1:抽一隻戀愛籤詩看看戀愛的運勢。店家可能擔心大家排隊太無聊,邊等邊玩個小游戲解解悶。Step 2:來張幸福合照並打卡紀念幸福時刻。相信大家都會迫不及待影靚相。Step 3:先攪拌18下,讓珍珠變得更Q彈。點解系18下?Step 4:最後對身邊的他/她說一聲有你真幸福。哈哈,排左咁耐終於有得飲,一定好幸福。我地排左大概半個鐘,終於輪到我

幸福的指南,如何正確喝到幸福滋味?
Step 1:抽一隻戀愛籤詩看看戀愛的運勢。
店家可能擔心大家排隊太無聊,邊等邊玩個小游戲解解悶。

Step 2:來張幸福合照並打卡紀念幸福時刻。
相信大家都會迫不及待影靚相。

Step 3:先攪拌18下,讓珍珠變得更Q彈。
點解系18下?

Step 4:最後對身邊的他/她說一聲有你真幸福。
哈哈,排左咁耐終於有得飲,一定好幸福。

我地排左大概半個鐘,終於輪到我們買,等的時候都抽左籤,居然抽中左籤王!有賞的喔。哈哈

估唔到店家咁認真,竟然仲整左個解籤箱,可以跟自己抽到的籤去尋返籤文。大家都好開心而好奇咁抽來玩,笑一笑,心情都好d。

人頭湧湧,終於企到最前,心情激動,影返張相打個卡,正宗古拉手炒黑糖珍珠鮮奶。
大大的招牌,仲有短片做緊宣傳,十足十台灣風格。

店員將黑糖炒到黏稠後再加入珍珠一齊炒,炒多幾下令到珍珠均勻痴住黑糖,裝入杯時將黑糖珍珠沿住杯轉一圈,再撞入鮮奶,撞出獨特迷人的幸福紋,保證左珍珠的新鮮,
陣陣黑糖香,好誘人。

登登登登,「幸福」到手,迷人的幸福紋,濃郁的黑糖香,令人愛不釋手,影左無數咁多張相之後終於捨得淺嚐,杯面有一層火烤灸燒過的黑糖,這就是傳說中的焰遇幸福。

這種特別的方法即系用火烤炙燒黑糖的方法,令黑糖變得更香濃,上層暖暖的,下層冰冰的,冲撞出的鮮奶入口更滑。
記得要攪拌喲!撞吖撞!好特別!回味無窮!

老虎的幸福,幸福,幸福....
如果你問我,下次來探「老虎」還是品「幸福」,我會答你,「老虎」同「幸福」各有各特色,各有各精彩,既然一場來到,何不探老虎又品幸福?(如果晤洗排隊就最好了)
題外話:晤知兩間店系咪同一個老細?賣鮮奶真系會發達,好過印銀子。咁個排隊法....好驚驚,好在速度快,其實等得時間可以接受啦,影下相好易過,一系買住「老虎」來排「幸福」咯!
2018-08-11
  • 黑糖珍珠鮮奶