餐廳: 百芳池上便當 (希慎廣場)
資訊:

2020-08-11 83 瀏覽
由於疫情關係 ,連台灣都沒有辦法去, 一個人更心癢癢掛住台灣的美食, 由於在銅鑼灣工作的關係 ,看到一間專賣台式便當, 便二話不說去嘗試 ,便當有多款食物可以選擇,大致有八款,當中一定有有滷肉飯香酥雞等等,我選擇了鹵水雞扒便當,而當然亦有著名台式奶茶飲品可供選擇 ,先講一講雞扒便當 ,入面有多陪菜有粟米、半隻雞蛋、粉絲, 酸菜。 四款配菜都分別放置了四角位置 ,看上去十分整齊 ,鹵水雞扒份量十足, 尺寸有一隻手掌那麼大, 食落去鹵水味很濃烈, 亦都很香肉質很厚身, 而配菜方面, 粟米比較甜,亦都有蔬菜配合番整個便當 ,感覺健康,而最後想講一講的是珍珠奶茶, 珍珠奶茶偏甜, 如果可以的話小甜應該會比較可口, 另外這間店放上菜速度亦很快,歡迎大家去嘗試。
珍珠奶茶
百芳滷雞扒便當