2024-05-20
今次去食一間好隱世嘅泰國菜餐廳,雖然位於比較偏僻嘅錦田,不過喺錦上路站行5分鐘就到,交通都算方便餐廳外圍好有泰式感覺,入面掛左好多書法,感覺幾悠閑。餐廳都好大,亦都有唔少大枱,好啱約一大班人食飯。以為位置偏僻一定選擇少啲,打開餐牌發現有好多選擇,泰式餸菜都好齊全,好易有選擇困難症。🇹🇭生蝦刺身,(4隻)以為只係普通size,冇諗過生蝦肉非常大隻同厚肉,肉質亦都好結實彈牙,食一隻等於食咗兩隻!生蝦嘅醬汁酸酸辣辣都好開胃👍🏻🇹🇭燒豬頸肉燒豬頸肉嘅份量好多,有接近20幾塊,燒得好香好爽口,亦都唔會有肥膩感,蘸埋醬汁好好食!🇹🇭黃金龍蝦重頭戲嚟啦,就係龍蝦!仲要加邪惡鹹蛋黃醬!隻龍蝦比想像中大隻,上枱嘅時候已經嘩一聲,肉質爽彈,配埋鹹蛋黃醬好惹味!另外再叫咗個香蔥薄餅蘸埋啲醬,邪惡到不得了🤤🇹🇭馬拉盞炒通菜鑊氣好夠,個醬惹味得嚟又唔會過鹹過辣,非常出色👍🏻🇹🇭青檸梳打、椰汁紅豆冰天氣熱,飲返兩杯非常消暑!椰汁紅豆冰d紅豆幾好食!最後老闆娘仲送左兩件泰式糕比我地試,一件芒果,一件柯華田,芒果味道好濃好天然,柯華田都好正,如果唔係太飽都想試埋芒果糯米飯🤤今次食得好滿足,服務好好,下次叫多幾個朋友一
🇹🇭生蝦刺身,(4隻)
🇹🇭燒豬頸肉
🇹🇭黃金龍蝦
🇹🇭馬拉盞炒通菜
鑊氣好夠,個醬惹味得嚟又唔會過鹹過辣,非常出色👍🏻
🇹🇭青檸梳打、椰汁紅豆冰
天氣熱,飲返兩杯非常消暑!椰汁紅豆冰d紅豆幾好食!
今次食得好滿足,服務好好,下次叫多幾個朋友一齊試菜先!