2019-05-20 33 瀏覽
同男朋友周年紀念,佢特登搵左間鐵板燒同我一齊慶祝。呢間鐵板燒叫「崟」Takashi,位於錦田天空之城。係錦上路轉64k,5分鐘到就到。門口已經好有日本feel,入到去有個魚缸仔,養左新鮮既龍蝦,鮑魚。睇下餐牌,有一人前,二人前,同廚師發辦。禁我地就選左特上活龍蝦鐵板燒二人前(價錢1980)先黎前菜係田螺同新鮮野菜,跟住到今晚主打,新鮮龍蝦,帆立貝,白甘鯛,響螺,一盤禁放係我地面前欣賞。跟住師傅就開始燒帆立貝,帆立貝加上湯汁同魚子,真係好夾,好鮮甜,服務員仲提醒我地要連埋湯飲左佢。跟住到白甘鯛配上支豆黑松露薯仔汁,白甘鯛上面煎到脆脆,上脆下軟,本身白甘鯛味道較淡,配埋個汁就味道豐富好多。之後就係黑椒炒響螺。跟住黎到今日主打燒龍蝦,師傅整隻龍蝦燒完再起肉,配上海膽一齊炒,龍蝦好彈牙,燒到岩岩好,真係大滿足。食完海鮮就黎左個牛油糖脆多士,暖一暖場,師傅仲話呢個小朋友食左番吾到轉頭,甜甜脆脆,吾止小朋友,大人都鐘意食呀。食完多士,黎左個青檸啫喱清一清喉嚨。跟住就到我最愛既A5鹿兒島野崎和牛啦,有薄同厚燒有種選擇,我地就兩款都試下啦。薄燒係蒜片加埋蔥卷埋,好好味呀。跟住係和牛切粒,我地要左5成熟

之後就係黑椒炒響螺。
跟住黎到今日主打燒龍蝦,師傅整隻龍蝦燒完再起肉,
配上海膽一齊炒,龍蝦好彈牙,燒到岩岩好,真係大滿足。

我地就兩款都試下啦。薄燒係蒜片加埋蔥卷埋,好好味呀。
跟住係和牛切粒,我地要左5成熟,係個口溶化既感覺,超正。

再黎就係炒飯同鯛魚湯,個湯師傅話係用50斤魚煮成湯,吾怪得禁白,好鮮甜,飲過最足料既魚湯。跟住就係炒野菜。最後就用左綠茶雪糕做完美既ending👍