2017-08-02
灣仔午餐之選,平日如果一班同事食都比較多係一啲中上價位既選項,有時自己一個食就唔介意搵啲地道啲既野食下。今日誤打誤撞黎左呢間出名車仔麵既新店。呢間舖頭行快餐車仔麵形式, 即係先落單俾錢再搵位坐低等叫號碼拎野食。因為本身唔知呢間係人氣野, 就隨意係餐牌到揀左魷魚,蘿蔔同埋甜酸齋跟左個河粉。點知坐低先見到呢一個餐牌寫住咖哩魷魚, 我都有一刻諗兩樣野會唔會有分別,最終上菜就証實左無喇,魷魚即係咖哩魷魚。因為本身唔食得辣既關係, 我覺得個魷魚好辣但又相當惹味,所以都忍住辣食哂佢,加上佢明顯口感上都唔係平時車麵食到既水魷,比較爽口而且易咬開,我覺得更好食。蘿蔔有少許渣但都係甜既, 甜酸齋就甜為主,而且分上,唔會浸到淋哂,抵讚!不過擺多兩陣都係會淋左有啲啲韌左。整體黎講食物唔錯, 餐廳亦都幾乾淨,再有機會一個人食飯又車麵癮起既時候我會再黎架。
今日誤打誤撞黎左呢間出名車仔麵既新店。
因為本身唔知呢間係人氣野, 就隨意係餐牌到揀左魷魚,
蘿蔔同埋甜酸齋跟左個河粉。
魷魚即係咖哩魷魚。
整體黎講食物唔錯, 餐廳亦都幾乾淨,
再有機會一個人食飯又車麵癮起既時候我會再黎架。